Rajoy assegura que la "prova" que la Constitució està viva és el 155

Campuzano exigeix al president que "dialogui" i pacti un referèndum d'autodeterminació després del 21-D

PSOE i Podem ataquen el Govern per la seva mandra legislativa i els seus escassos compromisos socials

zentauroepp41298032 madrid 13 12 2017  pol tica   pleno del congreso de los dipu171213092450

zentauroepp41298032 madrid 13 12 2017 pol tica pleno del congreso de los dipu171213092450

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan li han preguntat aquest dimecres a Mariano Rajoy si considerava que la Constitució es complia i s'aplicava, el president ha respost que per descomptat. La "millor prova" que la Carta Magna està viva, ha continuat, és la posada en marxa de l'article 155 a Catalunya per suspendre la seva autonomia, destituir el Govern i convocar eleccions. “La Constitució es compleix i s'aplica. La millor prova és que hem aplicat el 155 per recuperar la legalitat”, ha dit Rajoy durant la sessió de control a l'Executiu al Congrés dels Diputats.

La pregunta era de Pablo Iglesias. El líder de Podem ha atacat el líder del PP per la seva falta de compromisos socials. Iglesias ha acusat el Govern de “fer servir la Constitució com si fos una bandera”, contraposant el dret a la llibertat d'expressió a la llei mordassa, l'exigència d'un sistema tributari just a l'amnistia fiscal i el dret a una vivenda digna als desnonaments. “Vostès no són constitucionalistes. Ni ho van ser el 78 ni ho són ara”, ha conclòs.

“Celebro que ara vostè sigui un entusiasta de la Constitució. Però hi ha coses que no ha comprès. Qui diu que es compleix o no la Constitució no és vostè ni jo. És el Tribunal Constitucional. Si vostè creu que no es compleix la Constitució, no està complint amb la seva obligació. Vagi al Constitucional. En tot cas, celebro la seva tornada a la via constitucional”, li ha contestat Rajoy.

L'intercanvi ha sigut respectuós, suau en les formes, igual que el que poc abans havia protagonitzat el cap de l'Executiu amb Margarita Robles, portaveu parlamentària del PSOE, que ha retret al líder del PP la seva escassa producció normativa. En el que va de legislatura el Govern només ha aprovat 14 projectes de llei, nou d'ells provinents de la UE, una xifra molt inferior a l'habitual. “Vostès es comporten amb la supèrbia de la majoria absoluta. No només no fan, sinó que no deixen fer l'oposició. Han vetat 44 proposicions de llei de l'oposició. Espanya no es mereix un Govern que tingui paralitzada l'activitat parlamentària”, ha assenyalat Robles. Per Rajoy, en canvi, 14 projectes aprovats “no són ni molts ni pocs”, perquè “l'important”, ha dit, és “que siguin bons”.

Llei i principi democràtic

Notícies relacionades

A vuit dies dels comicis, la situació a Catalunya ha tornat a aparèixer de la mà de Carles Campuzano. El portaveu del PDECat ha insistit en la necessitat d'un referèndum d'autodeterminació. “Vostè s'ha parapetat en el respecte a la llei. Però la llei respon al principi democràtic, ha de respondre a la realitat social. El que és de sentit comú a Catalunya és elevar a la categoria de llei la demanda dels catalans de decidir el seu futur polític. Vostè té l'obligació democràtica de negociar amb els nous representants de Catalunya”, ha demanat el dirigent de l'antiga Convergència.

Però Rajoy, una vegada més, no s'ha mogut del seu rebuig a una iniciativa d'aquest tipus. “El que no és democràtic és liquidar la llei. Jo estic disposat a dialogar, sempre ho he estat, però el diàleg que se m'ha plantejat era referèndum sí o referèndum sí”, ha explicat.