L'ANC demana que la independència tiri endavant "sigui quina sigui" la participació en l'1-O

Temen que un possible boicot de Ciutadans, el PPC i el PSC trunqui l'aplicació dels resultats

jregue38104772 barcelona 19 04 2017 jordi sanchez presidente de la anc pres170809101702

jregue38104772 barcelona 19 04 2017 jordi sanchez presidente de la anc pres170809101702 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'ANC ha demanat als partits independentistes un consens polític previ perquè la independència tiri endavant si obté en el referèndum "més vots favorables que vots contraris sigui quin sigui el percentatge de participació registrat", davant la possibilitat de patir un boicot per part de Ciutadans, el PP i el PSC.

En un document intern de l'entitat, al qual ha tingut accés Europa Press, sostenen que, davant l'escenari d'un eventual boicot i donat que en la proposició de llei del referèndum no es fa cap referència a la qüestió de la participació, és "del tot necessari l'establiment d'un consens polític previ sobre aquesta qüestió entre les forces independentistes".

Així, fan una crida al Govern i als diputats independentistes a expressar públicament que, de la mateixa manera que es fomentarà al màxim la participació perquè sigui tan alta com sigui possible, la proposta que se sotmetrà a votació l'1-O serà una realitat si s'imposa al marge de la participació que s'obtingui.

Segons l'ANC, és impossible aventurar amb antelació l'abast d'un possible boicot per part dels contraris a la independència, i per això considera necessari que l'estratègia del Govern estigui dissenyada "per defensar el veredicte de les urnes en qualsevol dels escenaris". Segons l'entitat, assumir que no hi haurà boicot o que no serà rellevant és "una gestió errònia de l'escenari prereferèndum que, per excés de confiança, pot sortir car al procés" sobiranista.

Por a un eventual boicot

A més dels arguments que esgrimeix la Comissió de Venècia, apunten que la normalitat en la pràctica de la convocatòria de l'1-O passa per no establir un mínim de participació, com ja va passar quan es va sotmetre a votació l'Estatut del 2006, amb un 49,5% de participació, i el referèndum d'aprovació de la constitució Europea a Espanya el 2005, amb un 41,77%. "En aquests dos casos, el fet que la participació no arribés al 50% del cens no va treure legitimitat al resultat ni va posar en dubte la seva validesa política i jurídica", destaquen.

Per a l'ANC, la participació no és un bon indicador de l'interès social real que genera una consulta quan hi ha un boicot per part dels contraris a la proposta que se sotmet a votació: "Fer boicot és adulterar l'abstenció i l'ús normal del mètode democràtic".

En el cas de Catalunya, constaten que la participació en eleccions que s'han celebrat en condicions de normalitat democràtica s'ha situat entre el 60% i el 80% del cens, i per això la majoria absoluta dels vots vàlids emesos s'ha situat, en tots els casos, al voltant del 30%-40% del cens.

Notícies relacionades

Per això, qüestionen que s'hagi de considerar una participació del 50% del cens per legitimar el resultat de l'1-O, al·legant que si la participació resultés "anormalment baixa seria perquè bona part dels que no volen la independència, en lloc d'expressar la seva opció (NO) a les urnes, s'abstindrien per impedir" que el 'sí' es percebi com una majoria legítima. "Això seria, simplement, trucar les regles del joc democràtic", adverteixen des de l'ANC, que veuen legítim abstenir-se però no com a subterfugi per impedir o alterar el veredicte de les urnes.

L'entitat sobiranista ja "va exigir" al Govern que es tirin endavant la llei del referèndum i la reforma del reglament del Parlament malgrat el que decideixi el Tribunal Constitucional (TC), una petició que ha sigut acceptada per l'Executiu.