El Constitucional tomba la llei d'igualtat d'homes i dones aprovada pel Parlament

Anul·la sis articles per envair competències de l'Estat

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional celebrat aquesta setmana no ha tingut temps ni tan sols per començar a deliberar el recurs del PP presentat contra el veto a les corrides de toros a Catalunya, però sí que ha pogut revisar la llei d'igualtat efectiva entre homes i dones aprovada pel Parlament el 21 de juliol de 2015, i ha anul·lat, per considerar-los inconstitucionals, sis articles del text.

En concret, es tracta dels articles 33, 36 (en els seus apartats 1,3 i 4), 39 (apartats 1, 2 i 3), 40, 41 (2, 3 i 4) i l'article 44, tots ells relatius a les polítiques de promoció de la igualtat en els diferents àmbits d'actuació i les mesures necessàries per garantir el dret al treball en igualtat d'oportunitats. L'alt tribunal els anul·la al considerar que envaeixen les competències de l'Estat.

Notícies relacionades

En canvi, la sentència feta pública aquest dijous només estima parcialment el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat i no veu cap mena d'inconstitucionalitat en els articles 59 a 64, en els quals s'estableixen mesures per al compliment de la llei i el règim sancionador, que també van ser impugnats.

Els articles anul·lats són els referits a la prevenció de l'assetjament sexual, plans d'igualtat en les empreses, la responsable sindical d'igualtat, la presència de dones i homes en la negociació col·lectiva, la incorporació de la perspectiva de gènere en els expedients de regulació d'ocupació i la prevenció de riscos laborals en les empreses.