Forcadell: "Ho tornaria a fer"

La presidenta del Parlament carrega contra l'Estat i llança un desafiament: "No aconseguiran parar-nos"

La Generalitat considera que el TC i el Suprem actuen avui perquè es tornarà a votar sobre el referèndum

 

  / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABIER BARRENA / BARCELONA

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat, després de la decisió del TC de portar a la fiscalia el seu presumpte desacatament a l'alt tribunal, que tornaria a permetre la votació del polèmic document sobiranista (les conclusions de la comissió d'estudi sobre el procés constituent) que va generar una actuació del Tribunal Constitucional contra ella i la Mesa del Parlament per desobeir un avís previ que s'incorria en inconstitucionalitat perquè aquestes conclusions emanaven de la declaració del 9-N del 2015 ja anul·lada pel TC.

En una compareixença amb els tres membres de la taula sobiranistes (Ramona Barrufet, Lluís Corominas i Anna Simó), Forcadell ha sigut contundent: "Vaig fer el que tocava i ho tornaria a fer sense cap dubte". Forcadell ha argumentat que el Parlament i la seva Mesa han de donar veu a totes les iniciatives dels grups i que el que va passar amb la votació va tenir lloc en un ple del Parlament, en el transcurs del qual són els diputats amb el seu vot els que decideixen i no la Mesa, que es limita a ordenar el debat.

Forcadell ha carregat contra la falta de separació de poders a l'Estat i la persecució de determinades idees, de tal forma que s'exigeix a la Mesa que censuri determinades iniciatives. Davant d'això, en un discurs desafiador, ha afirmat: "Tinc una mala notícia per a aquells a qui no els agrada que es parli i es debati en un Parlament, i és que no aconseguiran parar-nos, atemorir-nos, coartar la llibertat d'expressió, el dret d'iniciativa dels diputats, en aquest Parlament se seguirà parlant de tot”.

Forcadell ha evitat pronosticar què farà la fiscalia amb el cas que li trasllada el Constitucional, però ha reiterat que com a presidenta garantirà el dret a les iniciatives parlamentàries. I ha insistit que té "l'absolut convenciment que vaig fer el que havia de fer, que el Parlament va fer el que tocava, complir el reglament, permetre que tots es puguin expressar i votar".

"PRETENEN CENSURAR EL DEBAT"

En una intervenció netament política i decantada cap a les tesis sobiranistes, Forcadell ha sigut especialment dura respecte a les institucions de l'Estat. "No per previsible -ha assegurat- s'ha de deixar de denunciar la falta de separació de poders a l'Estat i la constant judicialització de la vida política i pública amb amenaces a cop de tribunal a representants de la ciutadania". Una referència implícita a la decisió del Suprem de demanar el suplicatori al Congrés per jutjar l'exconseller Francesc Homs pel 9-N. "Als que són incapaços d'afrontar políticament els problemes només els queda usar els tribunals d'una forma tan barroera com en aquest cas", ha subratllat.

"NO ÉS UNA CASUALITAT"

Notícies relacionades

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, ha sortit en defensa, uns minuts després, de Forcadell i d'Homs. Ha afirmat que aquesta és "l'Espanya que vol ajudar Catalunya, la que ofereix diàleg, com deia el senyor García Albiol". Munté també ha criticat la falta de separació de poders, segons la seva opinió, a Espanya. I ha dit que "no és una coincidència, no és una casualitat" que aquestes decisions del Constitucional i el Suprem arribin el mateix dia que el Parlament torni a votar a favor del referèndum en les conclusions del debat de política general.

Munté ha defensat el compromís del Govern amb el procés sobiranista i Forcadell per haver actuat com a presidenta d'un Parlament democràtic. "Es puja un graó més en la persecució judicial" a una qüestió que, ha subratllat, s'hauria de resoldre de forma política i democràtica. "Posen en entredit la separació de poders", ha denunciat la consellera, que ha respost, sobre el compliment de les sentències, que "les sentències i els mandats democràtics s'han de complir i respectar".