EL DILEMA DEL SOCIALISME

Pedro Sánchez promet a Podem i C's que serà "generós" en el pacte

El líder del PSOE als barons socialistes: "Seria imperdonable no fer fora Rajoy"

Iceta i Parlón competeixen durament per mostrar-se amb vehemència 'pedristes'

Festa de la Rosa del PSC 2016, celebrada a la pineda de Gavà. / EFE / ANDREU DALMAU / VÍDEO: PSC

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Visita terapèutica de Pedro Sánchez a Catalunya. Acabat d'arribar de Santiago de Compostel·la, on divendres va tancar la campanya de les eleccions gallegues i amb el rumor de sabres al seu partit a les orelles, per obra i gràcia dels anomenats ‘barons territorials’, el secretari general del PSOE ha remarcat una vegada i una altra que no cedirà i que no propiciarà la investidura de Mariano Rajoy. “Seria imperdonable que no intentés formar un Govern per fer fora Rajoy” ha afirmat el líder socialista a la Pineda de Gavà, a manera d'explicació de la seva posició als seus, als crítics del PSOE, abans de llançar una mena de cant de sirena tant a Podem com a Ciutadans per arribar a aquest pacte que anhela: “El PSOE serà generós a l'hora d'arribar a acords que permetin aquest nou Executiu”.

En la tradicional Festa de la Rosa del PSC, Sánchez ha satisfet les demandes del públic assistent d'actuar de mur davant el PP. “Li direm una, dues, tres vegades… les que calgui, no a Mariano Rajoy”. De fet, les seves últimes paraules han sigut el lema de les campanyes contra l'assetjament sexual, el famós “no és no”. “Ara que augmenten les crítiques de la dreta, el PSOE diu alt i clar que no s'abstindrà”, ha sentenciat abans de fer un repàs de les mil desgràcies que suposen per a Espanya que hi hagi quatre anys més un Govern del PP.

¡Pedro! ¡No facis cas dels barons!". Així havia sigut rebut a l'arribar a la Pineda de Gavà, on aquest dissabte se celebra la tradicional Festa de la Rosa del PSC. Després del tancament de campanya de divendres a Galícia i Euskadi. La presumpta intenció de Sánchez de convocar a l'octubre un congrés federal per acabar amb la divisió entre la seva direcció i els líders regionals del partit ha aixecat en armes no pocs barons del PSOE. De fons, la voluntat del secretari general de buscar una fórmula que li permeti accedir a la presidència del Govern, davant els que opten per l'abstenció i deixar que sigui Mariano Rajoy qui accedeixi a la cadira calenta que avui és la Moncloa.

En referència, de nou, als partits de la nova política, és a dir Podem i Ciutadans, Sánchez els ha criticat que hagin centrat la seva tasca a propugnar la renovació i la fi de les velles formes i en canvi estiguin bloquejant la formació d'un Govern de canvi. “¿Per què no parlen entre ells?” per arribar a un pacte, s'ha preguntat.

En el capítol de les rèpliques gracioses a Rajoy, Sánchez ha agafat la broma que va fer el president en funcions, quan va indicar que un Govern del socialista no duraria ni “un quart d'hora”, en referència a la quantitat i diversitat d'actors que necessita per tirar endavant un acord, i li ha replicat que ell treballa intrèpidament perquè el líder de l'Executiu “no estigui a la Moncloa ni un quart d'hora més”.

COMUNIÓ AMB EL PSC

La sintonia de Sánchez amb el PSC és completa. De la direcció, de Miquel Iceta, a la seva competidora a les primàries, Núria Parlón, passant per la militància. Aquesta comunió ha empès Sánchez a utilitzar un to ‘kennedyà’ i afirmar: “Jo sóc del PSC”.

I és que Iceta i Parlón han competit durament per mostrar-se vehement ‘pedristes’. Parlón, que al juliol va protagonitzar un polèmic (al si del PSC) acte amb Susana Díaz, la ‘Moriarty de Sánchez al PSOE, s'ha alineat sense fissures amb el seu secretari general.

Notícies relacionades

L'alcaldessa de Santa Coloma ha demanat explícitament als crítics de Sánchez que “facin pinya” amb el seu líder i que el “recolzin”. “No volem un Govern del PP perquè és sinònim de corrupció”.  Sobre el seu contenciós intern amb Iceta, que tots dos han intentat que semblés el més amistós possible, Parlón ha assenyalat que el procés de “renovació” que ella lidera és “constructiu”, sempre per "sumar".

Després de Parlón ha intervingut un encès Miquel Iceta. En trenta segons ja havia advertit que seria més breu que l'alcaldessa (ergo Parlón s'havia estès), entre altres coses perquè el que havia dit ella ho podia subscriure qualsevol que estigués a la Pineda de Gavà (és a dir, 'no ha dit res de nou'). Després d'aquest exercici icetista de subtil ironia, el primer secretari del PSC ha tret el seu costat més histriònic per demanar-li a Sánchez que segueixi fent el que fa. “¡Per Déu, Pedro! , ¡Mantén-te ferm!, ¡Lliura'ns de Rajoy i del PP!, ¡Per Déu! ¡Aguanta, resisteix!, ¡Intenta formar una majoria de canvi i reformista!.