EL CAP DE CARTELL POPULAR

Albiol al rescat

El PP s'encomana a l'exalcalde de Badalona, que els rivals titllen de xenòfob per les seves campanyes, per tractar d'evitar un daltabaix

Propaganda poc neta Un dels cartells d’Albiol en la passada campanya de les municipals.

Propaganda poc neta Un dels cartells d’Albiol en la passada campanya de les municipals. / FIRMA DE FOTO

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Per uns, com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, és una persona amb «un discurs molt clar». Per d'altres, directament un xenòfob. Pel PPC, el revulsiu amb què intentar salvar una desfeta electoral el 27-S. L'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol serà el cap de cartell dels populars en lloc d'Alicia Sánchez-Camacho, que seguirà al capdavant del partit «fins al 2016» però que cedeix el protagonisme a un home que havia relegat fora del nucli més dur de la seva executiva: per sota d'altres càrrecs de més calat, és el responsable del comitè de convivència i immigració, tema que li ha donat notorietat pública i una denúncia -arxivada- per relacionar els romanesos amb la delinqüència en uns pamflets.

Netejant Badalona va ser el lema estrella d'Albiol durant la seva etapa d'alcalde. I no li va anar malament malgrat que el titllessin de xenòfob. De ser, el 1991, l'únic regidor del PP a la seva localitat natal, va passar a aconseguir-ne 11 el 2011, quan va ser el més votat amb 26.920 paperetes, i va obtenir la vara de l'alcaldia. Quatre anys després, al maig passat, va perdre un regidor malgrat treure més vots (30.559), encara que el pacte de les esquerres el va apartar del poder. «Fa molts anys que estic en política i mai he perdut. Sempre he superat els meus reptes [...]. En les passades eleccions vam arrasar els socialistes i els independentistes», va presumir ahir en les seves primeres declaracions com a cap de llista.

En aquesta estrena davant la premsa, Albiol també va carregar contra un dels seus grans rivals de cara al 27-S. «Assumeixo la responsabilitat en un moment complicat. Podria haver fet com Albert Rivera, agafar els trastos i anar-me'n a Madrid perquè em diguessin que guapo que sóc i m'aplaudissin, però no, em quedo aquí», va deixar anar. El seu estil propi a Badalona li va servir per frenar Ciutadans (sols un regidor) i el PP s'encomana a la seva fórmula per exportar-la a tot Catalunya.

Notícies relacionades

Andrea Levy, número dos

La militància està pansida i alguns dirigents esperen que Albiol «la ressusciti» per no quedar, sospiten, per sota dels 10 diputats (ara en tenen 19). No hi ha eufòria ni la van mostrar ahir el candidat ni la resta de membres del comitè executiu en què Camacho va anunciar el seu relleu i la designació com a número dos d'Andrea Levy, vicesecretària d'estudis i programes del PP estatal. També el portaveu Enric Millo sona per ocupar un lloc rellevant. La líder del PPC -sempre sota la supervisió de Rajoy- deixa pas a l'exalcalde de Badalona, però vol mantenir gent del seu entorn al Parlament. ¿I ella? Més d'un company la ubicava ahir a les llistes (no de primera) per a les generals.