Operació Catalunya

Xavier Trias espera una disculpa dels que no suporten que «Catalunya sigui una nació» i van inventar el seu compte fals a Suïssa

El polític de Junts qualifica de «malèvol» l’exministre de l’Interior amb el PP i denuncia la «indefensió» que va patir amb la publicació d’un suposat compte els números del qual ni coincidien amb els del banc

Xavier Trias espera una disculpa dels que no suporten que «Catalunya sigui una nació» i van inventar el seu compte fals a Suïssa
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha afirmat aquest dilluns en la comissió de l’operació Catalunya al Congrés que hi compareixia per veure si alguns grups parlamentaris que «no suporten un independentista al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona» es disculpaven pel que li havien fet a l’inventar-li un compte bancari a Suïssa, al qual suposadament havia traslladat milions des d’Andorra, quan optava el consistori barceloní, tot i que hi va reconèixer que no creia que la perdés per això.

«No suporten que alguns defensem que Catalunya és una nació i que creiem en la llibertat del nostre poble, que no vol dir independència. Tinc una obsessió a defensar la no dependència», va afegir Trias, que va afirmar que la publicació d’una informació al diari ‘El Mundo’ en què se li atribuïa un compte, la numeració del qual ni tan sols coincidia amb la del banc en què suposadament estava oberta, es va utilitzar per apartar-lo de la política.

Va assenyalar que es va sentir «indefens» i «sol», perquè en aquell moment no se’l creia quan deia que era mentida. Tot i que va admetre que no tenia proves de qui havia sigut el responsable de l’atribució d’un compte fals i amb els números canviats que també s’atribuïen a dues entitats bancàries espanyoles, va qualificar de «malèvol» a qui era ministre de l’Interior en aquell moment, Jorge Fernández Díaz.

En aquest sentit, va assenyalar que ningú li havia demanat disculpes pel que havia viscut i que ell les hauria acceptat fins i tot del mateix Fernández Díaz. Però tampoc per qui el va rellevar al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, Ada Colau, que les va utilitzar en campanya. Ni representants de Sumar ni de Podem van acudir a la comissió d’investigació, cosa que va destacar el diputat de Junts, Josep Pagès, que es va referir a un àudio d’un dinar en què es va comentar el seu cas.

Aquesta tarda li arribarà el torn a un altre líder independentista considerat víctima de l’operació Catalunya, en el seu cas per suposades pressions de l’expresident del Govern Mariano Rajoy a la Banca Privada d’Andorra per obtenir informació sobre independentistes, com la família Pujol, que sí que tenia milions al principat. Es tracta del president d’ERC, Oriol Junqueras.

Trias, que ha anunciat les últimes setmanes que «probablement» tornarà a presentar una querella contra els responsables d’aquesta suposada trama, després de la que va interposar el 2017 per calúmnies i injúries contra l’excomissari de policia Eugenio Pino per insistir a atribuir-li un compte en un banc suís, informa Efe.

Notícies relacionades

Trias i Junqueras agafen el relleu en la comissió del Congrés a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que la setmana passada va interposar una querella en la qual acusa el Govern de Mariano Rajoy d’impulsar l’operació Catalunya per «eliminar-lo políticament» mitjançant una «autèntica persecució», utilitzant les estructures policials per confeccionar «proves falses».

La querella que Mas va presentar al jutjat pocs dies després d’anunciar-la al Congrés es dirigeix contra l’exministre Jorge Fernández Díaz, l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez i els comissaris jubilats José Manuel Villarejo, Eugenio Pino i Marcelino Martín-Blas. També es dirigeix contra els exdirectors del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Félix Sánz Roldan i Paz Esteban per l’espionatge amb Pegasus que Mas afirma que va patir entre el 2015 i el 2020.