Polèmica

RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel

La televisió pública exigirà aquest dilluns una revisió després de la sorpresa dels resultats d’Eurovisió, en la qual Israel es va emportar la màxima puntuació de 13 països

Eurovisió, en directe: les últimes reaccions i polèmiques

Logo de Eurovisión 2025

Logo de Eurovisión 2025 / UER

3
Es llegeix en minuts
Inés Sánchez
Inés Sánchez

Periodista

Especialista en nutrició esportiva i preparació física en el futbol femení. Coautora d''El fútbol que no nos quisieron contar'.

ver +

Les hores prèvies a Eurovisió van estar marcades per la polèmica després de l’advertència que la Unió Europea de Radiodifusió (UER) va fer arribar a RTVE per recordar les víctimes a Gaza durant la segona semifinal. A la carta, també els van avisar de sancions econòmiques en el cas que aquestes afirmacions tornessin a repetir-se en el certamen de dissabte.

Però el final del Festival de la Cançó no ha diluït la tensió entre la televisió pública espanyola i la UER. RTVE ha demanat a l’organitzadora d’Eurovisió, obrir un debat per conèixer si elsistema de televot «és el més adequat i si els conflictes bèl·lics el condicionen», segons ha explicat el grup de comunicació durant el Telediario de La 1 de les 15 hores.

Segons ha informat ‘El País’, aquest dilluns sol·licitarà una auditoria del televot espanyol després de la sorpresa dels resultats d'ahir, en què Israel es va emportar la màxima puntuació de 13 països.

El notable ascens d’Israel

Aquest anunci arriba després que la representant d’Israel, Yuval Raphael, supervivent dels atemptats de Hamas, aconseguís guanyar el televot després d’obtenir només 60 punts del jurat. La cantant va protagonitzar un increïble ascens durant el televot amb 297 punts, per sobre d’Estònia (segona amb 258), Suècia (tercera amb 195) i de la guanyadora Àustria (quarta amb 178).

La final del concurs va estar marcada per un impactant ascens d’Israel, que va aconseguir la màxima puntuació de dotze punts en tretze països: a més d’Espanya, també a Alemanya, Austràlia, l’Azerbaidjan, Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, Suècia, Suïssa i la ‘resta del món’.

La polèmica va envoltar l’actuació de Yuval Raphael en tot moment. Durant la interpretació de la candidata israeliana es van sentir esbroncades i es van veure banderes palestines. A més, dues persones van mirar de pujar a l’escenari.

RTVE ha anunciat que sol·licitarà que s’obri un debat sobre el televot per valorar si la forma en què es fa és la millor, i ha remarcat que «diversos països també faran la mateixa petició, ja que consideren que el televot està afectatpels conflictes bèl·lics que es produeixen actualment».

El missatge d’Israel a Pedro Sánchez

El ministre israelià de la Diàspora i Lluita contra l’Antisemitisme, Amichai Chikli, va dirigir aquest diumenge un missatge a X al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la puntuació donada pel televot espanyol a Israel a Eurovisió. «Sánchez, sembla que els espanyols han parlat i la bufetada l’hem escoltat aquí a Jerusalem», diu el ministre en un breu missatge en espanyol acompanyat d’una llista dels països i els punts donats pel televot espanyol, encapçalats per Israel, que en va rebre 12.

Ja va criticar el març passat Sánchez durant una convenció contra l’antisemitisme organitzada pel seu departament a Jerusalem, que va comptar amb l’assistència de diversos membres de partits d’ultradreta europeus, entre els quals l’espanyol Vox.

Llavors, va dir que Sánchez és «un antisemita» per haver animat la comunitat internacional a reconèixer l’Estat Palestí «just després de la matança» del 7 d’octubre. «No vull cap connexió amb Sánchez, no respecto Sánchez», va afegir.

RTVE no cedeix

Les advertències de la UER no van aconseguir un pas enrere de RTVE, que malgrat no esmentar les víctimes de Gaza, va llançar un missatge institucional just abans de l’inici d’Eurovisió: «Davant els drets humans, el silenci no és una opció. Pau i Justícia per a Palestina», s’indicava en lletres blanques sobre un fons negre.

Notícies relacionades

Els Consells d’Informatius de RTVE, durant el certamen, també van fer públic en un comunicat la seva «preocupació davant l’amenaça» de la UER. Des dels Consells d’Informatius de rtve.es i TVE expressem la nostra preocupació davant l’amenaça de la UER. La Unió Europea de Radiodifusió ha advertit amb sancionar econòmicament RTVE si es torna a esmentar el conflicte a Gaza durant Eurovisió», ha publicat en el seu compte de xarxa social X el Consell d’Informatiu de TVE juntament amb un comunicat, passades les 22.00 hores.

A l'escrit, a més de repetir-se el que s’ha esmentat anteriorment, RTVE reivindica el dret dels comentaristes Julia Varela i Tony Aguilar, les paraules de qui dijous a la segona semifinal d'Eurovisió van ser les que van provocar la queixa de l'organització per suposar "declaracions polítiques" de poder presentar "amb llibertat i responsabilitat".