CRIS CONTRA EL CÀNCER

Troballa revolucionària en càncer de pell: un estudi descobreix el potencial d’un virus comú davant el melanoma

Impulsat per CRIS Contra el Càncer, el treball revela que la infecció prèvia per un virus comú, citomegalovirus, pot millorar la resposta a tractaments amb immunoteràpia en pacients amb melanoma metastàtic

Troballa revolucionària en càncer de pell: un estudi descobreix el potencial d’un virus comú davant el melanoma

Freepik

4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Nieves Salinas

Periodista de Sanitat

ver +

Un estudi pioner dirigit per la Universitat d’Oxford (Regne Unit), impulsat per CRIS Contra el Càncer i publicat a ‘Nature Medicine’, ha revelat una troballa de gran impacte que dona esperança als pacients amb melanoma, el càncer de pell més agressiu i amb pitjor pronòstic: la infecció prèvia per un virus comú i habitualment inofensiu –denominat citomegalovirus (CMV)– podria millorar significativament la resposta al tractament dels afectats.

El melanoma és un tipus de càncer de pell, amb més de 300.000 diagnòstics anuals a escala mundial. Quan aquest càncer s’estén a altres parts del cos –una cosa que es coneix com metàstasis–, es converteix en melanoma metastàtic, la forma més agressiva i difícil de tractar. Un càncer que va en augment i està relacionat amb l’exposició solar i l’increment de l’edat mitjana de la població. Els metges estimen que, aquest 2025, a Espanya, se’n detectaran més de 4.300 casos.

Un factor inesperat

Des de CRIS Contra el Càncer expliquen que, tot i que els avenços en immunoteràpia (un tractament dissenyat per estimular les defenses del cos i ajudar-lo a combatre la malaltia) han millorat la supervivència de molts pacients, no tots responen de la mateixa manera.

El citomegalovirus és un virus que infecta la majoria de gent al llarg de la seva vida sense causar símptomes, excepte en persones amb el sistema immunològic debilitat i durant l’embaràs

Ara, aquesta investigació ha trobat un factor inesperat que podria influir en la resposta al tractament: el citomegalovirus. Es tracta d’un virus que infecta la majoria de gent al llarg de la seva vida sense causar símptomes, excepte en persones amb el sistema immunològic debilitat i durant l’embaràs, quan hi ha més risc i quan els efectes poden ser més greus, detallen des de l’entitat.

Un virus poderós

El sorprenent d’aquest estudi, apunta l’organització, és que el citomegalovirus sembla reforçar el sistema immunològic de certs pacients, i els ajuda a respondre millor a la immunoteràpia i a controlar el melanoma metastàtic. Els resultats del treball, en què s’ha analitzat la resposta de gairebé 400 pacients amb melanoma metastàtic tractats amb certs tipus d’immunoteràpia, permeten concloure que aquells amb una infecció prèvia pel virus tenien: més supervivència i millor resposta al tractament i menys efectes secundaris greus, com inflamacions al còlon (colitis) o als pulmons (pneumonitis).

A més, la feina revela que els pacients tenien un sistema immunològic més preparat per combatre el càncer. «El citomegalovirus sembla activar i mantenir un grup especial dels anomenats limfòcits T, cèl·lules del sistema immune fonamentals en la lluita contra el càncer. Aquests pacients mostraven una resposta immune més eficaç i controlada, cosa que els permetia no només atacar el melanoma amb més eficàcia, sinó també reduir els efectes adversos de la immunoteràpia», indiquen els investigadors.

Altres tipus de càncer

La troballa, continuen, «podria transformar la manera en què abordem el melanoma i també altres tipus de càncer». I molt important: aquest estudi obre una via innovadora no només en el tractament del melanoma, ja que els investigadors no descarten que mecanismes similars puguin estar presents en altres tipus de càncer.

S’inicia així una «prometedora via d’exploració científica», perquè, si el citomegalovirus ajuda a millorar la resposta immune, es podrien dissenyar noves estratègies terapèutiques, assenyalen els investigadors

Els impulsors del treball assenyalen que s’inicia així una «prometedora via d’exploració científica», perquè, si el citomegalovirus ajuda a millorar la resposta immune, es podrien dissenyar noves estratègies terapèutiques, entre d’altres desenvolupar vacunes personalitzades que imitin els efectes beneficiosos de la infecció per citomegalovirus, tenir en compte si els pacients tenen o no aquest virus per predir qui respondrà millor a diferents tipus d’immunoteràpia i optimitzar els tractaments actuals combinant-los amb estratègies que potencien la resposta immune.

Investigació

L’avenç ha sigut possible gràcies al suport de CRIS Contra el Càncer, que finança i «col·labora activament» amb centres de referència com la Universitat d’Oxford perquè el desenvolupament i avenços de la recerca translacional arribin al més aviat possible al pacient.

A Espanya, CRIS Contra el Càncer compta amb unitats pròpies de teràpies i assajos clínics en els principals hospitals de la sanitat pública

Notícies relacionades

La investigació en què participa l’entitat, desenvolupada per l’equip del professor Benjamin Fairfax al Laboratori Fairfax d’Oxford, ha comptat amb la participació destacada del doctor Robert Watson, guardonat amb el Programa CRIS Oxford Cancer Academic Postdoctoral Research Programme de CRIS Contra el Càncer, que té com a objectiu finançar, formar i acompanyar els metges investigadors des del seu doctorat fins que es converteixen en investigadors independents i consolidats proporcionant-los una dotació de 400.000 (gairebé mig milió d’euros) durant tres anys.

La Fundació CRIS Contra el Càncer –Cancer Research & Innovation in Science– té seu a Espanya, el Regne Unit i França. Actualment, finança projectes en 87 centres de recerca de tot el món. A Espanya, compta amb unitats pròpies de teràpies i assajos clínics en els principals hospitals de la sanitat pública. En els seus 15 anys de vida ha invertit 64 milions d’euros en recerca, 46 en els últims cinc anys; i té un compromís de 100 per als pròxims cinc anys.