REACCIÓ A LA SENTÈNCIA DEL TC SOBRE EL 9-N

Mas: "¿Veieu com no hi ha un altre camí que promoure el 27-S"

El president qualifica la Constitució de "cul-de-sac" per a les aspiracions catalanes

Assevera que l'Estat exerceix una democràcia de "baixa intensitat"

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

El president Artur Mas ha fet servir la sentència del Tribunal Constitucional sobre el 9-N per portar l'aigua al seu molí. "¿Veieu com no hi ha un altre camí que promoure el 27-S?", s'ha preguntat, és a dir, unes eleccions de caràcter plebiscitari sobre el futur polític de Catalunya. La pregunta, malgrat dirigir-se a "escèptics i dubitatius", no tenia un destinatari concret (com podria ser Unió), sinó que tenia caràcter general, segons ha dit. 

Mas ha repetit diverses vegades que la sentència reforça el caràcter plebiscitari de les pròximes eleccions al Parlament i ha exigit a la resta de partits del front sobiranista que s'ho prenguin d'aquesta manera. "Les eleccions en clau autonòmica toca celebrar-les cada quatre anys, és a dir, el 2016. Si les fem aquest setembre és per proposar una cosa diferent", ha raonat el cap de l'Executiu català.

En una compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Mas ha qualificat amb durs epítets l'entramat constitucional espanyol. Per ell, la Carta Magna aprovada el 1978 és "un cul-de-sac per a les aspiracions de bona part de la població catalana", en referència, no només als independentistes, sinó també als que simplement advoquen pel dret a decidir.

Després d'enumerar tots els passos del procés sobiranista, que s'inicia amb les eleccions del 2012 i que van portar al succedani de consulta del 9-N ("una cosa 'soft'" ha dit ell), Mas ha asseverat: "La democràcia que tenim és de baixa intensitat. Si ni tan sols podem preguntar, sense caràcter jurídic ni vinculant, el que vam preguntar el 9-N, és que no estem en una democràcia d'alta qualitat" .

Notícies relacionades

Sobre els efectes concrets que pot tenir la sentència del TC, Mas ha assenyalat que "el 9-N va passar, va existir, i no es pot ni esborrar ni anul·lar. I van anar, malgrat les dificultats, 2,3 milions de persones a votar". El president de la Generalitat s'ha jactat que "l'Estat" cregués "que el 9-N no se celebraria. Van jugar amb aquesta sensació de superioritat, amb aquesta actitud de perdona-vides, i fins i tot amb amenaces".

"L'Estat no va pair el 9-N", ha sentenciat Mas. I ha posat com a exemple les querelles interposades contra ell mateix, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau. No ha observat conseqüències de la sentència del TC en aquesta pugna judicial, no obstant: "Són coses diferents. Queda al marge. El TC ha declarat moltes coses inconstitucionals i mai s'han emprès mesures judicials de caràcter penal contra els promotors d'aquelles iniciatives", ha asseverat.