NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

Compromís demana al PSPV "tranquil·litat" per formar un govern progressista

La coalició de Mónica Oltra recorda que l'acord programàtic està "tancat" i demana a Ximo Puig negociar "sense imposicions"

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Demanant "tranquil·litat" i "diàleg", disposats a "parlar de tot". També de la presidència de la Generalitat Valenciana perquè, asseguren, tot és negociable. Així s'ha presentat aquest dimecres Compromís davant els mitjans i els seus possibles socis de govern progressista, el PSPV, amb una crida a la calma, després d'una jornada en què els socialistes valencians havien donat per trencades les negociacions per un pacte de progrés al govern autonòmic i a diferents ciutats valencianes.

Per a Compromís, en canvi, encara no està tot perdut. "Entenem la pressa per construir un govern i treballarem per tenir-lo aviat", ha assegurat Àgueda Micó aquest matí. La representant del Bloc Nacionalista Valencià (una de les forces que integren la coalició), que forma part de la comissió negociadora pel pacte, està convençuda que al juliol hi haurà un Consell amb majoria d'esquerres amb el suport dels 55 diputats que sumen PSPV, Compromís i Podem.

Micó ha comparegut en roda de premsa amb els també negociadors Miquel Real, d'Iniciativa-PV, i Julià Álvaro, de VerdsEQUO, per rebaixar la tensió de les últimes hores, on han corregut centenars de rumors a les xarxes socials i mitjans apuntant la possibilitat que els socialistes pactessin el govern amb el PP i Ciutadans.

Compromís atribueix aquests "rumors" a "intents de desestabilitzar les negociacions" i, segons ha recollit la coalició en un comunicat, responen a l'"intent d'una de les parts de la negociació per utilitzar les ganes de canvi que tots compartim i generar un estat d'ansietat col·lectiu", en referència al PSPV. Així mateix, Compromís nega les acusacions fetes pels socialistes sobre la imposició de Mónica Oltra com a presidenta de la Generalitat. "No podem acceptar insinuacions sobre personalismes ni imposicions que no han estat mai a sobre de la taula", subratlla la coalició.

ACORD "TANCAT"

Lluny d'estar paralitzat, Micó ha assegurat que l'acord entre PSPV, Compromís i Podem, que recull cinc eixos programàtics, està "tancat" i només falta concretar data i hora per a la seva presentació pública. Així, els de Mónica Oltra han demanat a Ximo Puig negociar sense imposicions, però han tornat a insistir que no renunciaran a "res".

Notícies relacionades

A més, segons Compromís, la negociació amb els socialistes i el partit de Pablo Iglesias segueix "oberta", i així ho demostra el fet que durant aquest dimecres continuaran parlant amb ells per formar la Mesa de les Corts Valencianes, que s'han de constituir aquest dijous per primera vegada en la seva història amb un membre de cada grup parlamentari al seu òrgan de representació, tal com van acordar els tres partits.

El pacte amb Compromís i Podem és, ara per ara, l'única suma aritmètica que li valdria a Puig per ser president, ja que el popular Alberto Fabra li va traslladar sopant aquest dimarts que el grup popular votarà en contra de la investidura del socialista. Encara amb el 'sí' de Ciutadans, suport que el PSPV ha explorat els últims dies, Puig necessita l'abstenció del PP per poder ser president.