Rajoy aprofita la contesa amb Syriza per reprendre Podem

El president repel·leix l'atac de Tsipras acusant l'«esquerra radical» de generar «frustració»

El líder del PP assegura que l'objectiu de crear tres milions de llocs de treball ja «no és irrealitzable»

4
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Les crítiques de Syriza sobre el paper adoptat per Espanya i Portugal per evitar la consolidació del programa polític grec, una opció que els dos països llegeixen amb temor en clau interna després de l'auge de forces similars, van trobar ahir una dura rèplica en el president del Govern, Mariano Rajoy, encara que en aquell instant semblava tenir més al cap el líder de Podem, Pablo Iglesias, que el primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras. «No som responsables de la frustració generada per l'esquerra radical grega, que va prometre el que no podia complir, com ha quedat demostrat», va proclamar Rajoy.

Les paraules de Tsipras en què va acusar els governs conservadors d'Espanya i Portugal de frustrar el seu programa polític en l'última negociació de la UE per evitar un efecte contagi van encendre els ànims del líder del PP, que va recordar que Espanya «ha sigut i seguirà sent» solidària amb el poble grec, al qual, entre préstecs i avals, s'han destinat més de 26.000 milions d'euros «en uns moments d'extrema dificultat econòmica per al nostre país». «Som solidaris perquè creiem en una Europa solidària i estem disposats a ajudar tots aquells que formen el projecte comú que és la UE», va manifestar.

La solidaritat, no obstant, va matisar Rajoy, també requereix serietat. «Volem que tots compleixin, com fem nosaltres, les seves obligacions i compromisos, perquè sense complir és impossible construir cap projecte polític i, per tant, tampoc la UE», va asseverar abans d'advertir contra els atacs que no condueixen a cap port: «Buscar-se un enemic fora és un truc que ja hem vist moltes vegades al llarg de la història, però això no resol els problemes, sinó que els agreuja».

El temor als paral·lelismes entre Syriza i Podem ha quedat en evidència passades les eleccions gregues. Des d'aleshores, intervenció rere intervenció, Rajoy insisteix a presentar-se com l'única opció útil i seriosa per continuar per la via de la recuperació. Però els últims sondejos no només alerten de l'ascens de Podem, sinó que a Andalusia -primera etapa de la carrera electoral del 2015- fins i tot vaticinen una sagnia de vots des del PP cap a Ciutadans, al qual fins ara hi havia consigna de menysprear entre les files conservadores.

PREDICAR I DONAR BLAT / Per això ahir, a Sevilla, i tot i estar encara recent l'acalorat debat sobre l'estat de la nació de la setmana passada, el cap de l'Executiu va obviar el PSOE com a rival polític i va centrar els seus atacs en les marques de nou encuny. «Tothom promet, a Grècia i també aquí, però una cosa és predicar i una altra donar blat. I una cosa és prometre i criticar el Govern i una altra agafar un Govern en la ruïna, a un pas de la fallida i a punt del rescat i tirar-lo endavant. Això no és tan fàcil», va manifestar. L'«única manera» de res­oldre els problemes, va insistir, és «ser seriós, dir la veritat de les coses i no prometre el que saps que no pots complir perquè no depèn de tu».

El president va defensar llavors que en aquests tres anys les reformes que s'han portat a terme han començat a donar resultats, i no només va insistir que entre l'any passat i aquest es crearan un milió de llocs de treball a Espanya, sinó que fins i tot va assegurar que l'objectiu de crear tres milions de llocs de treball -per arribar als nivells de 20 milions de treballadors al país- a finals de la pròxima legislatura «ja no és irrealitzable».

Aquest horitzó, és clar, no arribarà així com així, va apuntar, perquè «no és el mateix fer unes polítiques que unes altres». I en aquest punt el líder del PP va tornar a carregar contra els «experiments»: «Parlar és molt fàcil, i inventar-se un partit en mitja hora és fàcil, però després la vida és dura. S'ha de saber governar. No és el mateix parlar en un pavelló d'esports que anar al Consell Europeu». I va recordar la recepta per governar: «Requereix moltes hores, empenta, negociació, dedicació total i absoluta, però es poden fer coses amb un cert sentit comú si es fixen clarament els objectius». El PP insisteix que les dades econòmiques l'avalen. També la gestió dels municipis on governen i on el maig vinent se sotmetrà a la revàlida. «Un partit com el nostre no és cosa d'un senyor», va dir en clara al·lusió, en aquesta ocasió, a Albert Rivera i a Ciutadans.

ANDALUSIA ES RESISTEIX / El Govern andalús és dels pocs que se li resisteixen al PP, tot i ser la llista més votada en les últimes eleccions. Per això, i a poc menys d'un mes de la cita amb les urnes, Rajoy va destacar la importància que la regió pugi al carro de les reformes del PP i per primera vegada es produeixi un canvi polític, «perquè sempre han guanyat els mateixos».

Notícies relacionades

«Les reformes es fan en els governs, en 30 anys no van fer res els socialistes andalusos», va censurar el president, acusant-los d'«estar sestejant» i haver de tornar fons per al foment de l'ocupació perquè han sigut incapaços de gastar-los, «una cosa increïble» a la comunitat amb la taxa d'atur més alta.

El líder del PP va recordar llavors que el PSOE va destruir tres milions de llocs de treball en l'anterior legislatura. «Els que ens van portar a la fallida segueixen donant lliçons», va criticar, instant els socialistes a donar receptes quan «governin i obtinguin resultats».