CORRUPCIÓ AL PP

Bárcenas passa la primera nit a la presó madrilenya de Soto del Real

El jutge va decretar dijous l'ingrés a la presó de l'extresorer del PP perquè considera que hi ha risc de fuga i per evitar la destrucció o alteració de proves

Luis Bárcenas i la seva dona han arribat aquest dijous a l’Audiència Nacional per declarar pels nous delictes que se’ls imputen. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

Luis Bárcenas, extresorer del Partit Popular (PP), ha passat la seva primera nit a la presó de Soto del Real. L'exdirigent conservador va ingressar a la presó madrilenya poc després de les 20 hores d'aquest dijous, després que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz decretés el seu empresonament sense fiança.

En el seu acte, Ruz argumenta la seva decisió per assegurar la presència de Bárcenas en el procés, és a dir, que observa risc de fuga, i per evitar la destrucció o l'alteració de les proves contra l'exdirigent del PP. El magistrat considera que aquesta mesura és l'única que pot salvaguardar el procés judicial.

La petició d'ingrés a la presó ha estat sol·licitada per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade) i el fiscal ha reclamat presó incondicional per a Bárcenas. L'exdirigent conservador ha declarat durant dues hores davant el magistrat de l'Audiència Nacional. En la seva compareixença ha intentat demostrar que l'origen dels seus diners és lícit i prové del seu bon olfacte com a inversor en borsa i de la compra venda de quadros.

No obstant, aquesta coartada ha estat desmuntada per la pintora Isabel Mackinlay, que va assegurar en la seva declaració davant Ruz que va fingir haver participat en la compravenda de quadros a canvi de 1.500 dòlars.

El fiscal ha sol·licitat, a més, al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que imposi a Bárcenas una fiança de 28.144.000 euros en concepte de la responsabilitat civil que pogués derivar-se del procediment del 'cas Gürtel', per cinc delictes fiscals, de blanqueig de capitals i suborn. Així consta en un escrit traslladat a les parts del 'cas Gürtel' que no està relacionat amb la declaració de Bárcenas d'aquest dijous ni amb les mesures cautelars que li ha imposat el jutge després d'aquesta.

Crits de "lladre" i "caradura"

Ruz ha interrogat aquest dijous durant dues hores l'extresorer del PP sobre la seva fortuna de 48,2 milions d'euros a Suïssa i sobre el contracte fals que suposadament van fer firmar a una pintora argentina per justificar l'ingrés de 560.000 euros. Bárcenas ha arribat a l'Audiència Nacional deu minuts abans de la seva cita amb el jutge Ruz. Un grup de persones l'ha rebut amb crits de "lladre, 'caradura' i cabró" i després han començat a corejar la consigna "per aquests lladres ens prenen les pensions".

Posteriorment, ha comparegut davant el jutge la dona de l'extresorer, Rosalía Iglesias Villar, que ha declarat durant tres quarts d'hora aproximadament, i l'apoderat Iván Yáñez, durant una hora i mitja.

Els comptes de Suïssa

Les autoritats suïsses van informar de l'existència d'un altre compte amb 26 milions d'euros que se sumen als 22 més que amagava al país helvètic, amb el que hauria acumulat a Suïssa almenys 48 milions d'euros. L'Agència Tributària sospita, a més, que l'extresorer podria tenir altres comptes als EUA, Nassau (Bahames) i Montevideo (Uruguai).

Notícies relacionades

En aquesta causa no està personada IU, que només pot actuar en la peça separada que investiga els anomenats 'papers de Bárcenas'.

El jutge els ha imputat a tots tres els delictes de falsedat, blanqueig de capitals i delicte fiscal. Després de les compareixences tindrà lloc la visteta en què les acusacions exposaran les seves peticions i Ruz decidirà si amplia les mesures cautelars contra Bárcenas o l'envia a la presó. El jutge ja va retirar el passaport a l'extresorer i li va imposar compareixences quinzenals al jutjat.