ELS COMPTES DE LA GENERALITAT

ERC proposa ara un 'cordó sanitari' contra el PP en els pressupostos

Junqueras allarga la mà al nou PSC per desfer l'aliança Mas-Camacho

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, i Joan Puigcercós en la roda de premsa que han ofert aquest divendres. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

Lanova ERC ja es pot entendre ambel nou PSC. El líder dels republicans,Oriol Junqueras, ha ofert a la nova direcció socialista i aICV-EUiAque s'embarquin en unfront comú contra el PPC en els pressupostos del 2012. Si bé fins ara havia rebutjat tota entesa, el president d'Esquerra considera que l'etapa oberta al PSC després del seu congrés permet al seu partit tornar a acostar posicions, un any després de l'ocàs del tripartit. L'objectiu de Junqueras ésdesplaçar el PPC com a soci preferent del Govern i ocupar la centralitat que ara tenen els populars.

Notícies relacionades

ERC ha aprofitat el primer aniversari d'Artur Mas a la Generalitat per fer balanç de la seva gestió i, sobretot, reafirmar-li la seva oferta de col·laboració en els comptes del 2012, que es debatran a mitjans de gener al Parlament. Però Junqueras ha anat més enllà i ha ampliat aquesta oferta al nou líder dels socialistes catalans,Pere Navarro. "Hi ha grans objectius que no compartim, però en alguns elements clau sí que hi estem d'acord", ha constatat el líder independentista, que ha citat les reclamacions al Govern central dels deutes derivats de l'Estatut: els 1.400 milions d'euros del fons de competitivitat i els 759 milions de la disposició addicional tercera.

Junqueras ha deixat clar el seu propòsit a l'acusar la presidenta del PPC,Alicia Sánchez-Camacho, de voler"fer xantatge" a Mas. La líder popular ha afirmat a Catalunya Ràdio que si l'Executiu català vol que Mariano Rajoy pagui els deutes amb Catalunya, haurà d'arribar a un acord amb el PPC en els pressupostos. "Elpresident no pot caure en aquest xantatge ni deixar-se pressionar. Ningú pot condicionar el compliment d'una llei a la voluntat d'una persona o un partit", ha advertit el líder d'ERC. És per això que Junqueras ha insistit que el seu partit seguirà negociant els comptes amb el Govern fins a l'últim minut. Les principals exigències dels republicans per a l'acord són un impost sobre la banca i un calendari viable per avançar cap al pacte fiscal.