BARÒMETRE DEL CIS

El 86% dels ciutadans creuen que la corrupció està "molt" estesa a Espanya

Els polítics segueixen com a tercera preocupació, rere l'atur (82,6%) i l'economia (47%)

El 70% assegura tenir una imatge positiva del moviment 15-M

1
Es llegeix en minuts
EFE / Madrid

Vuit de cada 10 ciutadans, el85,6%, creu que la corrupció està "molt" o "bastant" estesa a Espanya, amb elspolítics com el col·lectiu més implicat en el fenomen i les obres públiques com l'activitat amb més pràctiques corruptes, segons revela el baròmetre del CIS del mes de juny.

Només un 5% pensa que hi ha "poca" o cap corrupció al país, segons un sondeig que apunta un nou rècord en la percepció que tenen els espanyols de laclasse política com a problema, ja que ho veu així el 24,7% dels enquestats.

Els polítics segueixen com a tercera preocupació, després de l'atur (citat pel 82,6%) i l'economia (47,0%).

Imatge positiva

Set de cada 10 espanyols asseguren tenir unaimatge positiva del moviment 15-M: el 50,2% reconeix haver seguit amb "molt" o "bastant interès" el moviment, i el 26,7%, amb "poc interès". L'enquesta es va realitzaren ple auge del moviment i amb la ressaca de les eleccions municipals i autonòmiques, entre els dies 2 i 9 de juny. El treball de camp es basa en2.472 entrevistes personals realitzades en domicilis de 240 municipis de 47 províncies.

Del conjunt d'interessats per aquest fenomen (el 76,9%), un 70,3% el veu "positiu" o "molt positiu".

A més, quatre de cada 10 espanyols donen un suspens al funcionament del sistema democràtic.

Els casos de corrupció

Els enquestats veuen implicats de forma similar el PSOE i el PP en casos de corrupció, encara que col·loquen lleument per sobre els "populars", mentre que IU figura com el partit que perceben menys afectat.

A més, els espanyols pensen que lescomunitats autònomes són les institucions on la corrupció està més estesa.

Així ho creu el 76%, mentre que un 73,7% veu "molt" o "bastant" estesa la corrupció en elsajuntaments, i el 72,4%, a l'Administració central.

I els àmbits on es localitza aquest fenomen són majoritàriament laconcessió d'obres públiques (85,3%), seguida de laconstrucció (81,1%) i laconcessió de subvencions (79,4%).

Empresaris i jutges també

Notícies relacionades

Com a col·lectius més corruptes figuren els polítics en primer terme (86,6%), seguits dels empresaris (69,3%) i els jutges (52,9%).

Percombatre la corrupció, el 44,1% proposapenes més dures com a primera mesura, i el 25,8% advoca per impedir als imputats concórrer a unes eleccions.