REACCIONS A LA RENÚNCIA DELS MAGISTRATS DEL TC

L'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria exigeix als grups que compleixin la llei

Avisa que el PP ha provocat un bloqueig del Tribunal Constitucional al proposar com a candidat Enrique López, a qui consideren "no adequat"

Marcelino Sexmero, portaveu de l’associació Francisco de Vitoria.

Marcelino Sexmero, portaveu de l’associació Francisco de Vitoria. / ASSOCIACIÓ FRANCISCO DE VITORIA

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / Madrid

L'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria ha qualificat de "respectable" i "plausible" la decisió delvicepresidenti de dosmagistratsdelTribunal Constitucionalde renunciar als seus càrrecs i ha advertit que l'"obligació legal"de les forces polítiques consisteix arenovaraquesta institució. Considera, a més, que quan un partit proposa"candidats que no són adequats" està provocant"un bloqueig", en referència alcandidat del PP Enrique López.

Elportaveude l'associació,Marcelino Sexmero, ha atribuït l'origen de les renúnciespresentades pelsmagistrats Eugeni Gay, Javier DelgadoiElisa PérezVera al "desprestigi" i el"bloqueig"delsnomenaments pendentspelCongrés dels Diputats

En aquest sentit, ha rebutjat que la decisió dels magistrats estigui relacionada amb l'acorddelTribunal Constitucionalde permetre a la coalicióBilduconcórrer a leseleccionsmunicipals i forals. L'associació ha vist amb bons ulls la decisió adoptada per aquests tres magistrats per "forçar" el desbloqueigde la institució. "Si les forces parlamentàries no es posen d'acord, no hi ha més remei que elTribunal Constitucionaladopti les mesures necessàries perquè es compleixi la llei", ha assenyalatSexmero.

"Les forces polítiques, especialment el PP, no compleixen les lleis"

Al seu parer, l'existència delquòrum mínim al ple delTCno afecta latutela judicial efectivaja que laLlei Orgànica del Poder Judicialestableix que aquesta instituciópot funcionaramb aquests vuit magistrats. Amb tot, l'Associació Francisco de Vitoriaha urgit elsgrups parlamentarisareunir-se i posar solucióal més aviat possible a aquesta situació. "És la seva obligació legal --ha dit--. El problema és que tenim unesforces polítiques, especialment elPP, queno compleixen les lleis". 

Notícies relacionades

"Quan una força parlamentària proposacandidats que no són adequatsel que està fent ésprovocar un bloqueig,i convé que tots dos partits es reuneixin i ho solucionin", ha respostSexmero, al ser preguntat si l'estat de l'Alt Tribunal està ocasionat per la proposició del candidatEnrique Lópezper part del principal grup de l'oposició. 

El principal escull per al consens entre PSOE iPPresideix en Enrique López, un dels candidats del partit deMariano Rajoy al TC que elPSOE no accepta per la sevacategoria professional i el seu antic paper com aportaveu del CGPJ en l'etapa de majoria absoluta deJosé María Aznar. López ja va ser un problema per a la renovació dels magistrats de l'Alt Tribunal que havia d'elegir elSenat, queva acabar rebutjant-lo perquè llavorsno complia els requisits formals.