Anar al contingut

REACCIONS A LA RENÚNCIA DELS MAGISTRATS DEL TC

L'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria exigeix als grups que compleixin la llei

Avisa que el PP ha provocat un bloqueig del Tribunal Constitucional al proposar com a candidat Enrique López, a qui consideren "no adequat"

EUROPA PRESS / Madrid

L'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria ha qualificat de "respectable" i "plausible" la decisió del vicepresident i de dos magistrats del Tribunal Constitucional de renunciar als seus càrrecs i ha advertit que l'"obligació legal" de les forces polítiques consisteix a renovar aquesta institució. Considera, a més, que quan un partit proposa "candidats que no són adequats" està provocant "un bloqueig", en referència al candidat del PP Enrique López.

El portaveu de l'associació, Marcelino Sexmero, ha atribuït l'origen de les renúncies presentades pels magistrats Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera al "desprestigi" i el "bloqueig" dels nomenaments pendents pel Congrés dels Diputats

En aquest sentit, ha rebutjat que la decisió dels magistrats estigui relacionada amb l'acord del Tribunal Constitucional de permetre a la coalició Bildu concórrer a les eleccions municipals i forals. L'associació ha vist amb bons ulls la decisió adoptada per aquests tres magistrats per "forçar" el desbloqueig de la institució. "Si les forces parlamentàries no es posen d'acord, no hi ha més remei que el Tribunal Constitucional adopti les mesures necessàries perquè es compleixi la llei", ha assenyalat Sexmero.

"Les forces polítiques, especialment el PP, no compleixen les lleis"

Al seu parer, l'existència del quòrum mínim al ple del TC no afecta la tutela judicial efectiva ja que la Llei Orgànica del Poder Judicial estableix que aquesta institució pot funcionar amb aquests vuit magistrats. Amb tot, l'Associació Francisco de Vitoria ha urgit els grups parlamentaris a reunir-se i posar solució al més aviat possible a aquesta situació. "És la seva obligació legal --ha dit--. El problema és que tenim unes forces polítiques, especialment el PP, que no compleixen les lleis". 

"Quan una força parlamentària proposa candidats que no són adequats el que està fent és provocar un bloqueig, i convé que tots dos partits es reuneixin i ho solucionin", ha respost Sexmero, al ser preguntat si l'estat de l'Alt Tribunal està ocasionat per la proposició del candidat Enrique López per part del principal grup de l'oposició. 

El principal escull per al consens entre PSOE i PP resideix en Enrique López, un dels candidats del partit de Mariano Rajoy al TC que el PSOE no accepta per la seva categoria professional i el seu antic paper com a portaveu del CGPJ en l'etapa de majoria absoluta de José María Aznar. López ja va ser un problema per a la renovació dels magistrats de l'Alt Tribunal que havia d'elegir el Senat, que va acabar rebutjant-lo perquè llavors no complia els requisits formals.

0 Comentaris
cargando