L'enfrontament lingüístic
El PP utilitza el català per avivar la tensió al Govern aragonès
Els populars demanen firmes contra la «imposició» de la llengua a la Franja
El PSOE impulsa una llei lingüística que no té el suport dels seus socis del PAR
En un moment en què la fermesa de Catalunya davant la sentència de l’Estatut i l’auge del sobiranisme aviven les antipaties en una bona part d’Espanya, els populars aragonesos han aprofitat l’ocasió per convertir la llengua catalana en una arma per intentar desestabilitzar el Govern bipartit d’Aragó. Després de 25 anys convivint pacíficament amb l’ensenyament voluntari del català a les escoles de la Franja (i fins i tot governant sense modificar-la), el Partit Popular ha posat en marxa una campanya per recollir firmes contra la «imposició del català» que, segons ells, pretén la futura llei de llengües impulsada per l’Executiu socialista sense el suport dels seus socis aragonesistes del PAR.
El primer assalt va tenir lloc ahir a Osca, on el PP va sortir al carrer per explicar als ciutadans les conseqüències socials, institucionals i econòmiques del fet que la proposició de llei consideri el català com una «llengua històrica» d’Aragó i reconegui el dret a utilitzar-lo per escrit davant de l’Administració. L’origen de la disputa radica en el fet que el PP i una gran part del PAR consideren que a la Franja es parla un idioma diferent del català.
Els populars s’apunten així a la batalla de la plataforma No Hablamos Catalán, que ha liderat la lluita contra la llei de llengües, considerada el resultat d’un «pervers» complot entre Catalunya i el PSOE aragonès que implica la «ruptura d’Espanya». «Això és fruit de la indústria del nacionalisme i va en contra del nostre patrimoni. El Govern d’Aragó té connexions amb ERC i el PSC i a partir del moment en què es reconegui la cultura i la llengua catalana a la nostra comunitat es reconeixerà també una reclamació de territori», diu José Guerrero, vicepresident de la plataforma.
SUPORTS I PROTESTES / L’entitat ja ha aconseguit més de 10.000 firmes de suport que probablement s’afegiran a les que reculli el Partit Popular. Preguntat per la qüestió lingüística a Aragó, Guerrero fa constants i confuses referències a Catalunya: «El tres per cent, el Carmel, l’operació Pretòria... Els separatistes, pensant només en la independència, estan destruint la gent»
L’actitud dels populars fa sortir de polleguera els socialistes aragonesos. «Estan mentint descaradament per alterar la convivència i treure rèdits polítics de l’enfrontament. ¿El PP creu que reconèixer els drets lingüístics d’una part important de la població és una imposició?», assenyala el secretari general del PSOE a Osca, José María Becana, segons el qual és «indiscutible» que a l’Aragó oriental es parla català i no un altre idioma.
Pel que fa als costos que els populars asseguren que suposarà tenir traductors a l’Administració, Becana assegura que «la cultura és cara però més cara és la ignorància». El socialista lamenta que hi hagi una gran quantitat de catalanoparlants que no saben escriure la seva llengua materna, una qüestió que es comença a solucionar gràcies als 25 anys d’ensenyament voluntari del català a les escoles de la Franja.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial