Coneguts i saludats Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Maleïdes mentides

Que la credibilitat de l’excomissari Villarejo estigui per terra no significa que es desconegui l’abast real del seu engany. Tot i que sigui perquè tot mentider professional sap que, de tant en tant, ha de dir alguna veritat perquè el creguin quan menteix

3
Es llegeix en minuts
Maleïdes mentides

Euopa Press

A la pel·lícula ‘Història d’un cavaller’ (A Knight’s Tale, 2001) l’escuder vol convertir-se en noble. Al morir el seu senyor decideix substituir-lo i s’inicia una trama de suplantació que va ampliant l’equívoc. Allà es demostra que la mentida és com una bola de neu, que com més roda, més gran es fa. També que, per mantenir-la, s’ha de tenir bona memòria a risc d’agafar abans el mentider que el coix. 

La crítica va qualificar el film de regular tot i que un dels analistes va assenyalar que havia convertit el malaguanyat Heath Ledger en l’actor de l’any. I malgrat que l’australià ja tenia mitja dotzena de títols en el seu historial, encara tardaria set anys a donar vida al Joker de ‘The Dark Knight’ i 5 en protagonitzar l’exitosa ‘Brokeback Mountain’. La cinta que el va alçar a la fama i a partir de la qual, diuen els seus seguidors, va començar el calvari que el va portar a la mort per sobredosi de medicaments.  

Temps després d’aquell elogi desmesurat, es va saber que el seu signant també era fictici. Els estudis se l’havien inventat per promocionar algunes de les seves produccions. L’escàndol va acabar compensant els espectadors dels Estats Units que s’haguessin sentit enganyats amb cinc dòlars de descompte en alguna de les seves pròximes estrenes.

¿Com es compensa la societat d’un país que aspira a solvent de les mentides, mitges veritats i conspiracions –estil carpetovetònic– d’un dels seus policies de referència, guardonat amb la medalla de l’Ordre del Mèrit Policial, i trampós professional? Doncs aclarint tot el que de cert hi pugui haver entre el molt de fals que hagi prodigat, per descomptat. I precisant si l’excomissari creu, com diu el protagonista de la pel·lícula, que «només dona amplitud a la veritat».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

José Manuel Villarejo Pérez (El Carpio, Còrdova, 3 d’agost de 1951) ha tornat a convertir-se en el personatge de la setmana al deixar anar, des del banc dels acusats, que els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils s’haurien comès per donar un ensurt a Catalunya. Que al ser l’imam de Ripoll confident del CNI, a Sanz Roldán, el seu director, la trama se li va escapar de les mans. Amb la qual cosa pretén que es dedueixi que, si aquella matança hagués aconseguit el que suposadament perseguia, Catalunya s’hagués sentit necessitada de protecció i les seves vel·leïtats independentistes s’haguessin aturat. Va succeir, no obstant, que van ser els Mossos, capitanejats per Josep Lluís Trapero, qui van córrer tots els riscos i van assumir tots els èxits per a desesperació dels comandaments de la Guàrdia Civil. que no van tolerar l’afront. I la campanya subterrània que es va organitzar contra el Major, a partir d’un «això no pot quedar així» al final de la reunió de la Junta de Seguretat a Barcelona rubricada amb la felicitació del president Mariano Rajoy, va acabar portant als tribunals el llavors heroi pujat als altars, convertit ara en uniformat sense confiança política.

Que la credibilitat de l’excomissari Villarejo estigui per terra no significa que es desconegui l’abast real del seu engany que, d’altra banda i com a imputat, té dret a utilitzar en defensa pròpia. Tot i que sigui perquè tot mentider professional sap que, de tant en tant, ha de dir alguna veritat perquè el creguin quan menteix. ¿És el que fa ara?