Relleu a la cúpula dels Mossos

La Generalitat destitueix Josep Lluís Trapero com a cap dels Mossos d’Esquadra

  • La impermeabilitat del cap de la policia autonòmica a les directives polítiques porten Elena a substituir-lo

  • Elena eleva una intendenta a la cúpula i descarta Cristina Manresa com a successora del major

LAudiència absol Trapero al descartar que estigués dacord amb els líders del procés

LAudiència absol Trapero al descartar que estigués dacord amb els líders del procés

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha decidit prendre la decisió llargament larvada al seu departament de rellevar al capdavant del Cos de Mossos d’Esquadra (CME) Josep Lluís Trapero. L’agitada trajectòria del major, doncs, arriba a la seva fi com a cap de la policia autonòmica. Els motius són variats però, sobretot, assenyalen des de la conselleria, es deuen a la inflexibilitat del policia a l’hora d’acceptar o acatar recomanacions i ordres polítiques en la gestió i funcionament del cos. Josep Maria Estela serà el nou comissari en cap del cos.

El Govern, via Elena, ha tingut sempre molt clar que en una societat democràtica són els representants elegits els que orienten les polítiques, més enllà dels criteris purament professionals, que se li reconeixen absolutament, a Trapero. En un segon ordre de motius, al·leguen fonts d’Interior, es trobaria tota la subexperiència amb el procés i la manca de confiança que ha creat tant conèixer els seus plantejaments, com el de dissenyar un pla per detenir el Govern, a la tardor del 2017, com les seves excel·lents relacions amb actors d’aquells dies, com el tinent coronel Baena (que va negar ser el perfil Tácito de Twitter que assetjava l’independentisme).

La sensació, des de l’arribada d’ERC a la conselleria, és que Trapero s’havia bunqueritzat en el seu equip fent-se el sord a la interlocució política. La mostra més evident es va produir en el Dia de les Esquadres, la festa major del cos, en què es van homenatjar tots aquells que van ajudar Trapero a aconseguir l’absolució, en el seu judici davant l’Audiència Nacional pels fets de la tardor dels 2017.

Notícies relacionades

Fonts d’Interior han destacat la presència a la nova cúpula policial de la intendenta Rosa Bosch. «Som conscients que pot crear malestar al cos, perquè no és comissària, però la línia és prioritzar l’experiència i els coneixements per sobre del càrrec. Quan, a més, només hi ha tres dones, de 27, que siguin comissàries». «És un sostre de vidre que cal trencar, evidentment, a favor d’un cos i una cúpula policial el més paritària possible», assenyalen aquestes fonts.

Viatge a la Xina

En aquest sentit, un dels noms que sonava per substituir el mateix Trapero era la comissària Cristina Manresa. Les mateixes fonts van assenyalar que la confiança en ella, en els seus mètodes de treball i de comunicació no la feien valedora del càrrec, sense precisar més. Altres fonts del cos van assenyalar que el punt de ruptura va ser el fet que, en ocasió de la sentència de l’1-O i els disturbis que es van generar a continuació, sobretot el de l’aeroport, Manresa va fer un abandó de funcions que van incloure marxar de vacances a la Xina, una cosa que dins del CME no va agrafar gens.