2
Es llegeix en minuts
limpieza

limpieza / DANNY CAMINAL (EPC)

La recent mort d’una empleada de la neteja de Barcelona, després d’haver treballat tot dissabte a la tarda en plena onada de calor, és més que no pas una tragèdia aïllada. És la constatació que el canvi climàtic ja fa molt que ha deixat de ser un desafiament abstracte per convertir-se en una amenaça per a la vida. La dona morta tenia 51 anys i es va desplomar a l’arribar a casa seva. Dos treballadors més han sigut atesos per presumptes cops de calor. Cada estiu, les temperatures baten nous rècords. A Barcelona, aquest juny s’ha registrat la xifra més elevada en els cent anys d’història de l’Observatori Fabra. Davant unes condicions climatològiques adverses, només es pot aprofundir en la capacitat d’adaptació. Una necessitat que interpel·la especialment les institucions i empreses. Les polítiques laborals han d’estar a l’altura. Protegir la salut dels qui treballen a l’aire lliure és una responsabilitat urgent.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona i les quatre empreses concessionàries del servei de neteja han acordat unificar criteris i reforçar les mesures en onades de calor. L’acord inclou aplicar a partir de 34 graus les mesures que, fins ara, estaven previstes en escenaris de 37 graus. Des d’augmentar les pauses, facilitar begudes isotòniques i modificar recorreguts que passin per zones amb més ombra en les hores de màxima insolació (entre les 12 i les 16 hores). A partir de 40 graus, se suspendrà el servei de neteja. També s’establiran protocols per detectar les persones especialment vulnerables de la plantilla i en la formació dels treballadors. ¿N’hi haurà prou?

Les condicions en què operen els professionals de neteja, jardineria, repartiment o construcció han de ser constantment revisades. El marc laboral que podia servir fa una dècada ha quedat obsolet per les noves característiques climàtiques. De la mateixa manera que és probable que el present tingui data de caducitat. Treballar a ple sol en les temperatures actuals –i les que han de venir– és una amenaça directa per a la salut. Les empreses han de garantir condicions de treball dignes i segures per a aquells llocs de treball més exposats, de la mateixa manera que l’externalització de serveis públics no pot anar, en cap cas, en detriment dels drets dels treballadors. És imprescindible, per tant, que els ajuntaments i les empreses públiques i privades actualitzin els protocols d’una manera realista i amb enfocament preventiu. La justícia climàtica i la justícia laboral són indissociables.

Adaptar la jornada laboral a les noves condicions climàtiques és un acte de cura col·lectiva. De la mateixa manera que Barcelona amplia la xarxa de refugis davant les onades de calor, es pot aprofundir en els criteris de salut climàtica dels treballadors, així com reforçar la cultura preventiva. També la ciutadania hi hauria de respondre assumint una responsabilitat més gran en la cura dels carrers. La neteja no és solament l’obligació de l’empleat encarregat de la recollida. Prèviament hi ha la responsabilitat de la ciutadania.

La tràgica mort de l’empleada de la neteja no ha de ser considerada una fatalitat inevitable. La calor extrema no és una excepció, forma part de la nostra vida quotidiana. La necessària adaptació requereix polítiques ambicioses i de mirada llarga.