Imprescindibles 2018

A llegir, que són 365 dies

L'any arriba carregat de títols nous, reedicions necessàries. Impossible arribar a tot, però això no podia faltar

zentauroepp41432403 onbarcelona pelicula la princesa prometida180104135025

zentauroepp41432403 onbarcelona pelicula la princesa prometida180104135025

3
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Si ets dels que s’han fixat com a propòsit del 2018 llegir més, però molt, molt més... ¡Felicitats! ¡Ho tindràs fàcil! Tan aviat com comencis a convertir en realitat el propòsit que segur que et vas fer un minut abans d’aquest, perdre menys temps a les xarxes socials, veuràs que, per novetats interessants, no quedarà. Aquí te’n destacarem unes quantes. Però si arribes cada dia amb ulleres a classe o a la feina, no ens en donis la culpa. 

ELS INDISCUTIBLES

Hi ha autors que no necessiten presentació. Segurament, tampoc que els promocionem ara: tan bon punt aparegui la novetat que firmen, es posarà en marxa tota la maquinària i te’ls trobaràs fins a la sopa. ¿En vols exemples? Orhan Pamuk (Random House publicarà 'La mujer del pelo rojo' al març); Amélie Nothomb (Anagrama editarà 'Riquete el del copete'); John LeCarré (el més matiner: aquest mes arriba 'El llegat dels espies', a Edicions 62 i Planeta); Camilla Läckberg (Maeva editarà l’esperada 'La bruja'); Mario Vargas Llosa (amb unes memòries intel·lectuals, 'La llamada de la tribu', al març, a Alfaguara) i Juan José Millás ('Que nadie duerma', a la mateixa editorial). Prepareu-vos per al bombardeig. 

ELS QUE ESPEREN REPETIR

Han Kang, autora de 'La vegetariana'. ELISENDA PONS

Potser és una mica injust (o moltíssim) englobar escriptors amb bones carreres en aquest epígraf, però el cert és que tots ells han donat la campanada molt recentment i aquí se centra bona part de l’expectació que desperten els seus nous treballs: ¿la donaran de nou? Parlem d’autors com Fernando Aramburu, que després de 'Patria' tornarà amb 'Autorretrato sin mí' (Tusquets) o Marta Sanz, que espera col·locar 'Amor fou' (al març, a Anagrama) entre els llibres més importants del 2018, com 'Clavícula' el 2017. També hi haurà molts ulls posats en Han Kang, que després de 'La vegetariana' ja no és sorpresa sinó esperança de confirmació amb 'Actes humans' (l’editarà en català :Rata_), i en la nova col·laboració de Periférica i Impedimenta amb Angelika Schrobsdorff com a protagonista: després de 'Tú no eres como otras madres' (¡50.000 exemplars!), el tàndem editorial recupera 'Hombres', editada per primera vegada el 1966.

LES VEUS PER DESCOBRIR

Venen amb bons avals, així que el risc és relatiu: Walter Hugo Mae és, per Iolanda Batallé, «el gran descobriment de les lletres portugueses» (:Rata_ publicarà 'Homes imprudentment poètics' durant el primer semestre de l’any); NoViolet Bulawayo ('Necesitamos nombres nuevos' arribarà al febrer) és una de les grans apostes de Salamandra, i Irene Solà ('Els dics', que al març publicarà L’Altra) va guanyar el Documenta. 

CLÀSSICS QUE TORNEN

En realitat no se n’han anat mai, però que Random House editi cartes inèdites de John Cheever i recopili els seus contes, i que Anagrama llanci un volum de relats de Patricia Highsmith d’entre el 1970 i el 1981 i editi relats inèdits de F. S. Fitz­gerald mereix el rang de gran notícia. També el que farà Ático de los Libros al març: recuperar 'La princesa promesa', de William Goldman, per celebrar els 45 anys del seu llançament (la pel·lícula, que tant ha fet per popularitzar el llibre, va complir 30 anys el desembre passat), i editar-la per primera vegada en català. Sens dubte, una generació de lectors que tenen tants anys com l’obra ara mateix estan fent l’onada. 

Notícies relacionades

ALTRES FORMATS

Manuel de Pedrolo. El centenari del seu naixement ve carregat d'actes. 

Hi ha altres maneres d’acostar-se a la literatura, i en aquests moments a la ciutat en tenim proves molt interessants: les exposicions 'Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia' (al Born Centre Cultural, fins al 30 d’abril) i 'Nazis i feixistes' (al castell de Montjuïc, fins al 23 de febrer), que conviden a recuperar i llegir sota una llum nova les obres de la periodista catalana i l’excel·lent llibre Nazis a Barcelona, que va editar L’Avenç el 2017. També haurem d’estar atents a la programació de l’Any Pedrolo: comissariat per Anna Maria Villalonga, inclou espectacles, publicacions, actes acadèmics i una àmplia presència de l’autor als festivals de gènere negre. Com la BCNegra, la primera sense Paco Camarasa i amb Carlos Zanón al capdavant, que ens portarà l’immens James Ellroy a recollir el premi Carvalho. Encara que sigui sense llibre nou.