ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Sun Taka: les mans lleugeres de Mitsutaka
El cuiner, originari d'Osaka, col·loca sobre la barra plats d'altura que treballa amb dits i ganivets afilats
fcasals46747033 mitsutaka kawata el chef del restaurente sun taka 25 01 201190130115826 /
Assegut davant Mitsutaka 'Taka' Kawata, a la barra de Sun Taka, em magnetitza de nou la celeritat i determinació de les mans i els minuciosos talls de ganivet. Fil i dits llargs: he observat i he fotografiat per subjectar la memòria. Als restaurants japonesos recomano acomodar-se davant el cuiner i relaxar la ment amb les manualitats, i la violència suau del ganivet.
En aquest punt de l’acció, he provat un calçot amb tempura tintada i salsa picant (el japocatalà), una ostra amb salsa de 'ponzu' (les ostres grans, sisplau, tallades per la meitat) i ous de salmó i musclos al vapor (i al punt) amb sake i ‘yuzukosho'. I disfruto dels àcids i els picants i el metall del mol·lusc, però és amb el següent plat quan dic “ooooh” i “ahhhh”.
Passa, de vegades, que els elements d’un plat conjunten i es conjuren i funcionen a la boca amb el mecanisme precís del rellotge amb carilló: albergínia, anguila, llagostí i miso d’alfàbrega.
Trosset a trosset, el disfruto amb la cerimoniosa demora a què obliguen els bastonets.
Menjar és un acte intransferible. És possible que quan provis aquest plat (‘un’ determinat plat) la sensació sigui diferent: que millori o empitjori.
Taka es va inspirar en el seu mestre Nakamura per a les albergínies ('nasu dengaku'), a què ha tret de la docilitat de la 'izakaya' (taverna). Va aprendre al restaurant Wayo Yuzen Nakamura en la seva Osaka natal: “La gent entrava i preguntava: ‘¿Què teniu avui?’. No hi havia sushi. Jo no soc un 'sushiman'. M’agrada més preparar un altre tipus de plats”.
No obstant, acabaré la degustació amb la bateria de nigiris que disparen les mans de Taka. Haurien de ser més petits, sobretot el de vieira d’Alaska.
Al podi, el de llobarro (bronze), ventresca (plata) i 'wagyu' de qualitat A5 (or), lleugerament flamejat.
Sun Taka
Bruc, 146. Barcelona.T: 93.250.23.49Preu mitjà (sense vi): 35 €Menús: 68 (degustació) i de 13,5 a 18,5 € (migdia)
Penso en Nakamura i dic: “Taka, ¿què tens avui?”. No separo els ulls dels gestos del cuiner. A la seva esquena, la vaixella: davant de cada servei decideix què va bé amb què.
El tàrtar de tonyina amb alvocat i paper d’arròs (llegeixo a la carta: “romesco estil japonès” però no el trobo) és un mos correcte, a quilòmetres de distància del molt desitjable lingot de ventresca a la flama amb mostassa i tiges de wasabi, un altre suggeriment imperatiu.
He començat amb una canya, he continuat amb una copa de Les Sorts i una altra de La Coule Douce, rosat desmaiat: de nou, microcarta de vins (això sí: amb un apartat de sakes).
Retrobament amb Manel Lapuerta, a qui vaig conèixer a Aponiente, i que va ser company de Taka a El Cercle, a la plaça de la Catedral. Invisible a la cuina a l’altre costat de la cortina, el Manel s’ocupa de les preparacions calentes.
EL+
Donar entitat a un plat bàsic: albergínies amb miso.
Cruix la tempura de cranc de closca tova (l’arrebossat com a nova closca), les gyozes de porc ibèric llisquen mòrbides i és una luxúria fundent la cansalada viada ('buta no kakuni') cuinada durant vuit hores. Arribo com puc a les postres: milfulls de te matxa amb gelat de vainilla.
L’exclamació japonesa del 2018 van ser Sato i Tanaka (¡al mateix carrer!), especialitzats en nigiris.
Notícies relacionadesEl 2019 passa per les mans lleugeres de Mitsutaka Kawata.
- Sondeig El PSC es referma i Junts passa davant d’Esquerra
- Investigació judicial Hisenda va maniobrar per evitar la imputació del PP en el cas Bárcenas
- GUARDONS Els Laureus coronen Aitana Bonmatí i la selecció espanyola
- Caiguda de la producció Freixenet planteja un erto per a 615 persones per la sequera
- EDUCACIÓ Catalunya unifica la preinscripció d’FP i donarà places segons la nota
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Drets del consumidor ¿Fart de les trucades comercials? 5 claus per acabar amb l''spam'
- Shopping Pastilles de melatonina per combatre l’insomni de forma sana i efectiva
- Jubilació La Seguretat Social avisa: jubilar-se als 63 pot comportar penalitzacions
- a l’aire lliure 4 terrasses per anar acomiadant-se de l’hivern