INFRAESTRUCTURES

El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès

El Ministeri de Transports finançarà l’execució dels reclamats enllaços de FGC amb Rodalies a Hospital General i Volpalleres. La inversió serà de 36 milions.

Les obres permetran la intermodalitat entre dos serveis d’alta demanda

El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès
1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Llum verda per als intercanviadors ferroviaris del Vallès Occidental que han de facilitar el transvasament de passatgers entre les línies de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Rodalies. Segons va poder saber EL PERIÓDICO, el Consell de Ministres té previst aprovar avui la despesa amb càrrec a exercicis futurs per possibilitar al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible la firma del conveni amb la Generalitat de Catalunya i Adif per a l’execució de dos intercanviadors entre la xarxa ferroviària d’interès general (RFIG) i la de FGC a Hospital General (S1) i Volpalleres (S2). La inversió pujarà a 36 milions d’euros.

Es tracta d’unes obres molt reclamades a la comarca perquè permetran la tan desitjada intermodalitat entre dos serveis ferroviaris d’alta demanda que cobreixen zones diferents. Finançat pel Govern central, els treballs els executarà la Generalitat via encomanda de gestió, que és una fórmula que ja s’ha utilitzat en altres infraestructures catalanes com a la B-23.

L’import previst és de 20 milions d’euros amb caràcter plurianual durant la vigència del conveni. Addicionalment, Transports aportarà un milió d’euros més per dur a terme els estudis necessaris i, per la seva banda, Adif, 15 milions d’euros per finançar les actuacions al seu càrrec.

Línia vertebradora

Adif és titular de la línia Castellbisbal (Agulles Rubí) - Mollet Sant Fost de la RFIG. Sobre aquesta, es presta el servei de la línia R8 de Rodalies, entre Martorell (Baix Llobregat) i Granollers (Vallès Oriental), sense passar per la ciutat de Barcelona. Tant el ministeri com la Generalitat consideren necessari portar a terme "diverses actuacions" que millorin la funcionalitat d’aquesta línia, perquè es converteixi en una línia vertebradora de les comarques per les quals discorre.

Notícies relacionades

En aquest context, el 7 de juliol del 2023, amb el Govern de Pere Aragonès, les dues administracions van subscriure un protocol d’actuació en el qual van manifestar la seva voluntat de col·laborar en l’impuls de dos intercanviadors amb la xarxa ferroviària de titularitat autonòmica, en concret. Per al seu desenvolupament, es va establir que l’Estat i la Generalitat subscriurien el conveni per al qual ara s’ha autoritzat el pressupost.

El ministeri, la Generalitat de Catalunya i Adif han acordat el text d’un conveni en el qual s’estableixen les obligacions concretes de cadascuna de les parts, així com les previsions de finançament de les actuacions.