Sentència judicial
Lluís Puig, absolt pel cas dels béns de Sixena
El TSJC no considera provat que l’exconseller de Cultura incomplís els mandats judicials de manera "reiterada i persistent" el 2017.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt Lluís Puig, exconseller de Cultura i diputat de JxCat al Parlament, exiliat des del 2017, per un delicte de desobediència perquè no va entregar voluntàriament les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena (Osca), tal com ho va acordar un jutjat d’Osca davant la demanda de l’ajuntament d’aquesta localitat i el Govern d’Aragó.
Les obres se les va emportar la Guàrdia Civil el desembre del 2017 en plena intervenció de la Generalitat arran del procés per part de l’Estat amb l’article 155 de la Constitució. El fiscal demanava una pena de multa de gairebé 6.000 euros per a Puig, i també per a Santi Vila, predecessor seu, que està previst que sigui jutjat al maig a Barcelona.
En la sentència, el tribunal assenyala que durant el judici no s’han aportat proves suficients que Puig hagués portat a terme incompliments de forma "reiterada i persistent", de manera que "no estem en condicions d’afirmar que la seva negativa a materialitzar el trasllat de les 44 obres dipositades al Museu Diocesà de Lleida fins al monestir de Sixena fos oberta i que respongués als qualificatius de mostrar-se franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca", afirmen els magistrats de la Sala Civil i Penal de l’alt tribunal català. Puig va ser requerit pel jutjat d’Osca per a la devolució de les obres el juliol del 2017, en la seva qualitat de conseller de Cultura de la Generalitat, amb l’advertència dels efectes que podrien derivar per al cas de no atendre aquesta decisió.
Sense "convenciment ple"
La sentència remarca que "el tribunal no ha pogut arribar a un convenciment ple, amb grau de certesa que exigiria una sentència condemnatòria, que l’incompliment dels requeriments d’actuació que incumbien" Puig, "responien a una voluntat rebel i de contumaç oposició al mandat judicial". Els jutges constaten, per tant, "la impossibilitat d’afirmar la presència en la conducta de l’acusat de tots els elements imprescindibles per declarar comès el delicte de desobediència objecte d’acusació", per la qual cosa es veuen abocats a dictar una sentència absolutòria.
La acusació particular de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena demanava 99.000 euros de multa i dos anys d’inhabilitació per a Puig. Per a Vila demana 11 mesos de presó i 162.000 euros de multa a l’afegir-hi el delicte d’usurpació d’atribucions judicials.
- Salut mental en els joves Gonzalo Bernardos es mulla i explica per què els joves no són capaços d'estalviar: "Als 80 i 90 ningú es plantejava agafar i gaudir del moment..."
- El Sabadell acumula capital i podria liderar una fusió alternativa al BBVA
- El 80% dels maquinistes de Rodalies són de fora de Catalunya
- Meteorologia La borrasca Laurence causa almenys un mort i un desaparegut
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- Ja solucionat Cau durant hores el sistema informàtic de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
- UGT-CTAC Un estudi radiografia el cost emocional de ser autònom: «És un estrès constant, somio que m’estic oblidant alguna cosa»
- Previsió meteorològica Pluja intensa a Catalunya avui: aquestes són les zones més afectades
- Violència masclista Detinguda de nou la parella de la dona que va caure per un balcó al carrer de l’Avenir de Barcelona
- Tribunals La jutgessa que investiga la fugida de Puigdemont reclama als Mossos el pla que van activar per detenir-lo