Tempesta judicial i política

L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus

El Govern passa de la "fase del dol" a la indignació i a un profund enuig a l’espera de la crucial compareixença al Congrés del dia 9

El presidente del Gobierno y Secretario General del PSOE, Pedro Sánchez, durante una rueda de prensa, en la sede del PSOE en Ferraz, a 12 de junio de 2025, en Madrid (España).

El presidente del Gobierno y Secretario General del PSOE, Pedro Sánchez, durante una rueda de prensa, en la sede del PSOE en Ferraz, a 12 de junio de 2025, en Madrid (España).

2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern va cremant fases del seu particular dol després de l’esclat del cas Cerdán. De la negació a la indignació i l’"emprenyament profund", transmeten a la Moncloa. Després de l’ingrés a la presó del fins fa poc més de dues setmanes número tres del PSOE i mà dreta de Pedro Sánchez, fonts de l’Executiu traslladaven que ja no importa on "eximeix els pecats" perquè el "mal està fet". El president del Govern, per la seva banda, intentava marcar distàncies per defensar una actuació política "amb contundència" després de revelar-se l’informe de l’UCO i deixava en mans de la justícia el paper de "dirimir responsabilitats".

A la Moncloa monitoren els seus socis, conscients que l’ingrés a presó de Santos Cerdán és una prova de foc per a la seva confiança i que el suport parlamentari de la majoria d’investidura penja d’un fil cada vegada més prim. Anticipen que la seva supervivència depèn de la compareixença de Sánchez al Congrés el pròxim 9. Una compareixença monogràfica per donar compte sobre la presumpta corrupció al PSOE.

Entre un "minidebat de l’estat de la nació", ho comparava un pes pesant del PSOE, a un assaig de qüestió de confiança. A ERC, el seu vicesecretari de Comunicació, Isaac Albert, reiterava la corrupció com una línia vermella per a la seva formació. "Tot el que té a veure amb la corrupció no hi ajuda, al contrari, hi afegeix problemes", assegurava. Fins i tot dins de la coalició de Govern, Sumar reconeixia la necessitat d’"una reflexió" després de l’ingrés a presó de l’exsecretari d’Organització del PSOE.

La corrupció fa efecte en el PSOE i posa en alerta els socis, que busquen desvincular-se’n i mesurar també els efectes negatius a les seves pròpies files. De moment, en el Govern confien a mantenir el seu suport i per això preparen un paquet de mesures per recollir les seves demandes de cara a la compareixença de Sánchez al Congrés.

Comitè federal

Notícies relacionades

Al marge de la prova de foc de cara al 9 de juliol al Congrés, el PSOE ha de transitar abans per un comitè federal que els col·laboradors de Sánchez reconeixen com a "molt difícil", tot i que també "necessari" per intentar capejar la crisi interna. Això sí, ja s’assumeix la necessitat de canvis profunds de cara al conclave de dissabte vinent. "No s’hi val a canviar el nom del secretari d’Organització", traslladen les mateixes fonts per assumir que "cal fer reformes en l’estructura".

El Govern torna a la casella de sortida en què es va situar després d’aixecar-se el secret de sumari de l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán, sense capacitat per recuperar la iniciativa ni desviar el focus a l’agenda internacional. Va ser durant la roda de premsa en la cimera de l’ONU a Sevilla quan va transcendir que el jutge decidia l’ingrés a presó de Cerdán, i així noquejava tots els seus esforços per canviar el focus.

Temes:

Govern PSOE Focus