Lloguer
Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses

Jóvenes miran ofertas de alquiler en el escaparate de una oficina inmobiliaria, en Santiago de Compostela. / EFE/ Xoán Rey
Firmar un contracte de lloguer sembla, a primera vista, un tràmit senzill. Però el cert és que molts inquilins cometen errors que després els costen temps, diners i més d’un disgust. L’expert en finances i dret responsable del canal de TikTok Empleado Informado destaca una sèrie de recomanacions legals essencials per a qualsevol persona que estigui a punt de firmar un contracte d’arrendament. Si segueixes aquests tres consells, evitaràs abusos i tindràs més seguretat durant la teva estada a l’habitatge.
Revisa bé la clàusula de pujada del lloguer
El primer consell –i potser el més important– té a veure amb l ’actualització de la renda. Segons explica l’expert és fonamental comprovar si el contracte inclou una clàusula de pujada del lloguer. ¿Per què? Perquè si no diu res sobre això, elllogater no pot apujar-te el lloguer durant cinc anys (si ets persona física i el contracte és de vivenda habitual). Aquesta protecció està recollida en la Llei d’arrendaments urbans, però molts propietaris intenten imposar actualitzacions injustificades si el contracte no deixa clar aquest punt. Així que abans de firmar, llegeix-lo amb atenció.
Firma en totes les pàgines del contracte
Un altre error freqüent que assenyala l’advocat és no firmar totes les pàgines del contracte. Sembla un detall sense importància, però pot marcar la diferència si més endavant sorgeix algun conflicte legal. Si només firmes l’última pàgina, el llogater podria —de manera fraudulenta— afegir clàusules noves o modificar-ne el contingut. Per això, el consell de l’expert és clar: firma en cada full de manera que quedi constància que estàs d’acord amb tot el contingut del document.
Al final del contracte, posa «FI CONTRACTE» i guixa el que sobra
Quan arribis al final del contracte, hi ha un truc legal molt útil per evitar que s’afegeixin condicions una vegada tu ja hagis firmat. Es tracta d’escriure a mà «FI CONTRACTE» i guixar qualsevol espai en blanc que quedi al final. Això impedeix que algú afegeixi text posteriorment. A més, aquest simple gest deixa clar que el contracte es va tancar exactament en aquest punt i que no existeix més contingut vàlid després de la teva firma.
Ometre aquests detalls pot donar lloc a situacions molt incòmodes. Per exemple, que el llogater t’apugi el preu arbitràriament cada any, que apareguin clàusules amb què mai vas estar d’acord, o que es pretenguin aplicar normes no pactades. Tot i que la llei et protegeix en molts casos, tenir proves clares des del principi facilita qualsevol reclamació futura i t’evita conflictes innecessaris.
Tot i que aquests tres consells són els pilars, hi ha altres aspectes del contracte que també convé revisar: durada del lloguer, fiança, condicions per rescindir el contracte, qui paga els subministraments o com es gestionen les reparacions. A més, si el contracte inclou alguna clàusula que no entens o et sembla abusiva, no dubtis a consultar-ho amb un advocat o un expert. Més val preguntar abans que lamentar després.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- Segons l’Institut Carles III Espanya registra 265 morts prematures atribuïbles a la calor de l’última setmana, 43 a Catalunya
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- La legislatura catalana El Govern d’Illa recolza Sánchez, però s’aïlla de la seva crisi: «Estem centrats a governar Catalunya»
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència