Passeig marítim

El Liceu va omplir la platja de música

El Liceu va omplir la platja de música

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

El Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i l’Auditori, convocats per Barcelona Obertura, estan portant la seva música en aquests dies més enllà dels seus escenaris habituals, específicament, a les platges de Barcelona. La idea és acostar-se a la gent i oferir concerts divulgatius gratuïts. ‘Clàssics a la platja’, amb el suport de l’Ajuntament barceloní i de la fundació La Caixa, va arrencar dilluns, quan el Palau va visitar amb els cors de l’Orfeó Català diverses institucions pròximes a la platja, incloent l’Hospital del Mar, on va oferir tres concerts i tallers de cant coral.

El testimoni l’ha agafat aquesta mateixa nit la Simfònica del Gran Teatre el Liceu amb un èxit de convocatòria que ha superat totes les previsions. Els músics, capitanejats pel seu titular, Josep Pons, es van ubicar en un escenari instal·lat a la platja del Bogatell parapetat amb diverses pantalles gegants per facilitar el visionament gràcies al senyal de Betevé. Als faristols, dues obres de gran popularitat, el ‘Boléro’ de Ravel, i la ‘Simfonia del Nou Món’ de Dvorák.

Abans de les 18 h centenars de persones van començar a congregar-se a la sorra i al passeig marítim –segons la Guàrdia Urbana es va arribar als 18.000 assistents–, quan els músics van començar a desenfundar els seus instruments per tenir-ho tot a punt per a la prova de so abans del concert, que va arrencar puntualment a les 21 h. I si una intèrpret de viola de la Simfònica es queixava que la humitat de la zona podia ser «perillosa» per als instruments, ella mateixa s’afanyava a aclarir que el risc valia la pena, «perquè l’ambient que es crea és fantàstic i la gent ho disfruta molt», assegurava.

«Jo vinc sempre», explicava María Benítez, veïna del barri de la Barceloneta que es va instal·lar amb un grup gairebé a primera fila a la sorra, amb un pícnic gens improvisat. «M’anava millor abans, quan el Liceu posava una pantalla a la platja de Sant Sebastià abans de la pandèmia, però en realitat aquí no molesta els veïns. He vingut amb unes amigues perquè ens encanta la música». Al mar, i durant tot el concert, diversos surfistes continuaven movent-se entre les onades mentre la música inundava la platja.

Malgrat l’ambient festiu, en el moment en què el mestre Pons va començar el concert, es va fer un silenci reverencial, només interromput, de tant en tant, per algun turista animat per l’alcohol. El públic va seguir l’espectacle amb fervor i va aplaudir de manera carinyosa els intèrprets, reconeixent, sobretot el ‘Boléro’ ravelià. «Aquesta me la sé», deia el Xavi, de 9 anys, a la seva mare, quan va sentir els primers compassos.

Notícies relacionades

El dimecres 21 és el torn, al mateix escenari i a la mateixa hora, de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que oferirà una panoràmica de música popular –«repertori festiu», li diuen– amb obres de Dvorák, Smetana, Rimsky-Korsakov, Bizet i Toldrà, sota la batuta del director titular del conjunt, Ludovic Morlot.

La cita de platja amb l’OBC –amb el patrocini d’EL PERIÓDICO– es va convertir en un clàssic del començament de l’estiu entre el 2014 i el 2019 per celebrar el Dia Internacional de la Música, iniciativa que ara reprèn per setena vegada després de tres anys d’aturada. I per passar la xafogor, EL PERIÓDICO distribuirà ventalls de manera gratuïta per disfrutar de la música més fresquet.

Temes:

Liceu