Temporada 2023-24

La memòria centra la nova temporada del TNC

Blanca Portillo i Pablo Derqui protagonitzaran ‘La madre de Frankenstein’, ambiciosa adaptació de la novel·la d’Almudena Grandes

  • L’humor de Cadis i la tragèdia grega s’uneixen a ‘El viento es salvaje’

  • ‘Terra baixa’ explicada com un relat de detectius: ¿què passaria després de l’assassinat de Sebastià?

La memòria centra la nova temporada del TNC

Agencias

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) inclou teatre de text, obres de creació, música, dansa i circ. Obres per riure, pensar, plorar. La memòria inspira la nova temporada 23-24 amb peces per mirar al passat que serveixin per comprendre millor el dilema del present. «Aquesta temporada és un acte contra l’oblit», ha destacat Carme Portaceli, directora del TNC. La temporada vinent comptarà amb 41 propostes que conviden a «fer-se preguntes» i cultivar el «pensament crític». Els preus de les entrades s’apujaran i costaran tres euros més a partir del setembre. Els abonaments també s’apujaran, tot i que no tots.

Els records i les històries que ens han explicat travessen les sis produccions i coproduccions de la Sala Gran. Dues connecten amb la història del nostre país: la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra. D’una banda hi ha ‘La plaça del diamant’, de Mercè Rodoreda amb una colla d’actrius de diferents generacions en el rol principal dirigides per Carlota Subirós, que s’estrenarà al Teatre Grec el 13 de juliol. Per una altra, ‘La madre de Frankenstein’, adaptació de la novel·la d’Almudena Grandes, una ambiciosa coproducció amb el Centro Dramático Nacional que té com protagonistes Blanca Portillo i Pablo Derqui.

Jane Austen al segle XXI

A l’escenari gran del TNC tornaran tres directors que ja coneixen la sala: Josep Maria Mestres, Jordi Prat i Coll i Franck Chartier, de Peeping Tom. El primer estrenarà ‘Els Watson’, de Laura Wade, una obra rabiosament contemporània basada en una novel·la inacabada de Jane Austen. Compta amb un amplíssim repartiment de 18 actors amb Laura Aubert i Laia Manzanares com a protagonistes. Prat i Coll, que els últims temps ha triomfat amb peces pròpies de petit format, muntarà ‘Els criminals’, una obra de Ferdinand Bruckner de 1929 amb Joan Carreras, Maria Rodríguez i Lluís Soler liderant un ampli repartiment de 13 intèrprets. Una obra amb una mica de ‘13 Rue del Percebe’ que denuncia els errors i els límits de l’administració de justícia a través de petites històries de famílies d’un mateix edifici.

Peeping Tom, que va enlluernar el públic amb ‘Triptych’, traslladarà el públic al Sud de l’Antàrtida amb ‘S 62º 58’, W 60º 39’, una coproducció internacional que penetra en els dilemes que sorgeixen entre els artistes i el director durant el procés de creació. La coreògrafa María Pagés amb el seu solo ‘Paraíso de los negros’ completa la programació a la Sala Gran.

Guerra d’egos

La Sala Petita acollirà des de ‘De Nao Albet i Marcel Borràs’, una nova producció que penetra en les relacions interpersonals i en l’ego dels artistes que il·lustren amb una imatge sorprenent que promet. I Agrupación Señor Serrano tampoc deixarà indiferent amb ‘Extinció’ la seva impactant reinterpretació de la ‘Missa de batalla’ i ‘Missa pro defunctis’, de Joan Cererols.

Des de l’Iran arribarà ‘És’, una aplaudida denúncia de Parnia Shams i Amir Ebrahimzadeh contra la falta de llibertat de les estudiants al seu país i l’humor argentí de Nelson Valente desembarcarà amb ‘Amnèsia’, una comèdia sobre memòria i relacions familiars amb Mercè Arànega, Màrcia Cisteró, Miriam Iscla, Joan Negrié i Victòria Pagès. Joan Yago, dramaturg de La Calòrica, estrenarà ‘Entrevistes breus amb senyors excepcionals’, una peça dirigida per Mònica Bofill que qüestiona amb humor la idea de llibertat.

El focus internacional estarà posat en Beirut a través d’un festival que obrirà les portes al teatre del sud del Mediterrani i que en pròximes edicions connectarà amb artistes del Caire i Palestina.

Altres accents

Notícies relacionades

Portaceli s’ha esforçat a connectar el TNC amb Europa però també amb les comunitats autònomes on es parla català. La temporada vinent arribaran dues obres de Mallorca: ‘Tanatología’, una peça de Xavier Uriz sobre el suïcidi, la identitat i la memòria en què un algoritme és clau i ‘Altres formes’, de Miquel Àngel Raió, inspirada en històries de violència de gènere viscudes durant la pandèmia. Del País Valencià pujarà a escena ‘La tempesta’, de Shakespeare, protagonitzat per la veterana Teresa Lozano. I en coproducció amb el principat pirinenc arribarà ‘Andorra’, de Martin Frisch, una obra sobre aparences, engany i la identitat que retrata un petit país fictici molt pròxim a la Suïssa natal de l’autor.

Parlem de sexe

Entre les estrenes a la Sala Tallers destaca l’adaptació de la novel·la ‘La filla de l’Est’, de Clara Usón, realitzada per Gemma Brió i Norbert Martínez. Una història que es trasllada a la guerra dels Balcans a partir del suïcidi ficcionat d’Ana Mladic, filla del general Ratko Mladic, condemnat a cadena perpètua per crims de guerra i genocidi. A la Tallers també s’estrenarà l’última obra del col·lectiu VVAA ‘Baby no more’, una reflexió sobre la memòria; ‘La festa’, una obra sobre el sexe pensada per al públic jove –a partir de 13 anys– construïda a partir de testimonis reals d’adolescents i joves; i ‘Acampada’, un simulacre del que podria passar si sis amics amb cultures i capacitats diverses decidissin passar un cap de setmana junts a natura, realitzada per la premiada companyia valencianaPont Flotant.

Temes:

Teatre