Gesta teatral

El musical ‘Billy Elliot’ arriba a Barcelona a les mil funcions a Espanya

  • L’actriu Natalia Millán, que encarna la professora de ball del protagonista, és l’única de l’elenc que ha seguit en la producció espanyola d’aquest premiat muntatge des de la seva estrena a Madrid el 2017

  • Actualment l’obra és a la cartellera al Teatre Victòria

El musical ‘Billy Elliot’ arriba a Barcelona a les mil funcions a Espanya

Álvaro Monge

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Arribar a les mil funcions d’una representació és una gesta. Aquest dijous Som Produce, els productors de la versió espanyola de ‘Billy Elliot el Musical’, ho celebren al Teatre Victòria de Barcelona amb un espectacle en què les emocions seran més a flor de pell que mai. El somni d’un nen humil que lluitarà per convertir-se en ballarí malgrat l’oposició inicial de la seva família ha tocat la fibra d’un munt d’espectadors, primer al cine i després amb aquest aclamat muntatge, que serà a Barcelona com a mínim fins a Setmana Santa.

Entre els actors adults només Natalia Millán, que encarna la senyoreta Wilkinson, és al peu del canó des del principi. De les 1.000 funcions fetes a Espanya ella n’ha fet més que ningú i espera poder continuar disfrutant del seu rol molt temps. Aquí a Barcelona ha celebrat la màgica xifra de mil representacions amb Nacho Novo, que encarna el pare del Billy, Agustín Otón (Toni), Teresa Guillamón (àvia), Pedro Ángel Roca (George), Juanki Fernández (Braithwaite) i Enric Marimón (Billy adult).

El cèlebre compositor i cantant Elton John es va aliar amb l’autor Lee Hall i el cineasta Stephen Daldry per crear aquest premiat musical. Després de la seva estrena a Londres va aconseguir quatre premis Olivier el 2006 i després del seu debut a Broadway, el 2009 va triomfar en gran: va obtenir 10 premis Tony, un rècord llavors que anys després fulminaria ‘Hamilton’. A Espanya va obtenir 12 guardons en els Premis Broadway World 2018, un altre rècord.

L’aventura espanyola de ‘Billy Elliot’ va començar a Madrid, dirigit i adaptat per David Serrano, amb l’argentí Gary Goldman com a director musical. Va ser a la cartellera tres temporades al Nuevo Teatro Alcalá i va arribar a més de 750.000 espectadors. Es va necessitar una gran inversió per fer-ho possible ja que hi treballen un munt de persones dins i fora de l’escenari. Per apujar el teló és necessari un gran equip amb 30 artistes adults, 60 nens i adolescents (12 per funció), 10 músics, 25 tècnics i 11 professors.

La primera vegada que l’obra es va oferir a Espanya es va haver de crear una escola on formar els joves protagonistes del musical. 117 nens i nenes van interpretar l’obra a Madrid.

A Barcelona el muntatge que ha dirigit Maite Pérez Astorga es va estrenar amb nou repartiment infantil i juvenil el 9 d’octubre passat. Aquí l’Escola Billy Elliot la dirigeix la veterana Coco Comín, en la seva reconeguda acadèmia de dansa i teatre musical, fundada el 1971. El Billy no només ha de ser un gran ballarí de clàssic, les seves classes inclouen jazz i claqué, i també ha de tenir una veu blanca i cantar i interpretar.

Energia juvenil

Cinc nois es reparteixen el rol protagonista de Billy: Iker Castell, Pablo Fito, Marc Gelabert, Pol Ribert i Max Vilarrasa. El Michael, l’amic del Billy, compta amb cinc actors joves més: Noahn Arroyo, Max Miquel Caler, Arnau González, Ot Marien i Ángel Olaya. I passa el mateix amb els papers de Debbie, Sharon, Karen, Tracey, Susan, Keeley i Kevin. El Tiny, el personatge més petit de l’obra, és l’únic que compta amb sis intèrprets que es reparteixen les sis funcions setmanals, de dimarts a diumenge.

Altres ‘hits’

Notícies relacionades

Més enllà de ‘El rey león’ que domina en la Gran Via madrilenya des de fa 10 anys, hi ha alguns muntatges catalans que han superat la gesta aconseguida per ‘Billy Elliot. ‘Cegada de amor’ de La Cubana va assolir les 1.308 funcions i ‘Cómeme el Coco, negro’, 1.088 en les seves dues versions. Cap va superar ’Mar i cel’, musical de Dagoll Dagom que comptant les seves diferents reposicions va arribar a la barbaritat de 1.306 funcions.

Tot això sense comptar amb un altre ‘hit’ de l’escena barcelonina com ‘L’estranya parella’, un clàssic de Neil Simon protagonitzat per l’enyorat Paco Morán (1930-2012) i Joan Pera. No era un musical però va ser cinc anys consecutius a la cartellera, de 1994 a 1999, amb un total de 1.792 funcions. A què caldria afegir 286 bolos fora de temporada.

Temes:

Musicals