Crítica de teatre
‘Billy Elliot’: la lluita obrera, el musical
S’instal·la al Teatre Victòria del Paral·lel la producció madrilenya d’un dels musicals amb més èxit dels últims anys

No fa gaire temps, quan una franquícia musical d’èxit a Broadway arribava a Barcelona en producció madrilenya ens posàvem a tremolar. Els temps han canviat i la castissa Gran Via s’ha convertit (per a enveja del Paral·lel) en un imant turístic teatral. El negoci prospera, també en ambició. I així esdevé tangible una cosa abans inimaginable com muntar ‘Billy Elliot’ amb solvència. Parlem d’un musical protagonitzat per nens que porten el pes de les dues hores i mitja de funció.
Canten, ballen, actuen i ho fan més enllà de l’habitual complicitat de la platea. El punt de partida és la famosa pel·lícula de Stephen Daldry i Lee Hall, elevada a l’Olimp musical pel Sir Elton John en persona. Els adeptes afirmen que la funció supera el film, tot i que, sense anar tan lluny, és cert que hi puntua més el discurs polític sindicalista i l’atac als estereotips de la masculinitat.
Mateixa història: un nen descobreix la seva vocació, el ballet, i per desenvolupar-la haurà d’enfrontar-se als prejudicis de la seva humil família. Té lloc en un petit poble anglès enmig d’una llarga vaga minera contra les polítiques de la Thatcher. Inoblidable el número de la funció nadalenca, quan un cor de borratxos disfressats desitgen la mort de la Dama de Ferro.
Sentit dramatúrgic
La incorrecció s’obre pas, també en el llenguatge dels personatges, una característica poc corrent en un gènere que acostuma a ensucrar les formes. El contrast entre el retrat d’ambient sòrdid i el somieig que projecten les cançons funciona bé, té tot el sentit dramatúrgic, tot i que es troben a faltar més ‘hits’ o un leitmotiv que serveixi d’ancoratge musical. L’adaptació al castellà de David Serrano sona natural, una tasca gens fàcil. Tampoc ho és la coordinació de l’apartat tècnic, fastuós en mitjans i grans canvis d’escenari que aconsegueixen deixar-nos bocabadats. En la seva cohabitació amb l’original, la direcció de Maite Pérez Astorga hi ha colat tocs de la comèdia tradicional perquè no tot soni ‘british’.
Cinc repartiments (60 nens en total) s’alternen en les funcions per normativa legal. Em va tocar el Billy de Marc Gelabert, un garbuix de sensibilitat i veu angelical, boníssim amb el claqué. Tot l’elenc infantil, entrenat llargament a la barcelonina escola de Coco Comin, resulta impactant. ¿Qui va dir que una funció com aquesta no era possible a Espanya? Aquestes criatures tenen tant talent vocal que alguns adults els van per darrere.
No és el cas de Natalia Millán, que brilla amb llum pròpia com la sorneguera professora Wilkinson, guinda d’una producció imprescindible per als amants del gènere musical.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)