Exposició a Barcelona

‘Frida Kahlo, la vida d’un mite’: immersió en l’artista a través de la intel·ligència artificial

La mostra a l’Ideal de Barcelona utilitza realitat virtual i projeccions per relatar els esdeveniments més importants de la biografia

3
Es llegeix en minuts

‘Frida Kahlo, la vida d’un mite’ és donar un pas de rosca a la biografia de Frida Kahlo (Coyoacán, Mèxic,1907- Coyoacán, 1954). Ideal. Centre d’Arts Digitals de Barcelona s’ha proposat explicar la vida de l’artista mexicana d’una forma completament nova: a través de realitat virtual, projeccions i intel·ligència artificial. L’«experiència» –tal com la denomina Jordi Sellas, el director executiu del centre– s’estrenarà a nivell mundial el dimecres 1 de desembre a l’Ideal.

Innovació

No confondre’s, la mostra no compta amb cap pintura de Kahlo. En aquesta mostra, el que es veu són fotografies, documents i metratge que no s’han vist mai junts. El Centre d’Arts Digitals és un espai que utilitza la tecnologia per fer didàctica sobre un tema, en aquest cas el recorregut d’una de les dones artistes més importants de la història de l’art, que continua sent molt actual i rellevant.

L’aposta de l’Ideal és innovadora. És una manera de digitalitzar l’art i fer-lo més accessible per a tota mena de públics. Sellas assegura que des que van obrir el centre el 2019, cada vegada més gent ha acudit a veure les exposicions. Això es deu al fet que, segons el director executiu, les arts digitals interessen.

Sellas explica que es tracta d’una estrena mundial, ja que ja tenen previst exposar ‘Frida Kahlo, la vida d’un mite’ en altres ciutats al voltant del món. El director executiu de l’Ideal assegura que tenen «molt bones expectatives».

Tot i que aquesta és una exposició ideada a Barcelona, s’han tingut sempre en compte les tradicions i la història de Mèxic. ‘Frida Kahlo, la vida d’un mite’ és «de quilòmetre zero amb visió mexicana –diu Sellas–. S’ha treballat des dels dos costats de l’oceà Atlàntic per idear i portar a terme la mostra». Sellas també considera que la sensibilitat artística es pot apreciar a la mostra.

Espais i obres

Tot just entrar a l’exhibició, als visitants els dona la benvinguda un altar dedicat a l’artista. El típic mexicà. Decorat amb flors de clavells d’agost, aigua, una fotografia de Kahlo, paper picat... Molt fidel a la tradició. Aquest altar endinsa el públic en l’exposició com els altars endinsen les persones en el món dels morts.

Al passadís que porta a les diferents sales del centre, es troba un avanç, una introducció, de tot el que es veurà. És com un resum de la biografia. Explica la seva infància i la seva adolescència, l’accident de bus en el qual es va veure involucrada i que podria haver sigut fatal, les seves passions (la pintura, l’activisme polític i l’amor), els seus problemes de fertilitat per culpa de l’accident, els seus viatges pels Estats Units i Europa i com es va convertir en una icona.

Aquest passadís desemboca a la sala 3, on es tracta el brutal accident que va patir i el seu període de convalescència. En aquest espai es troba la peça ‘L’instant’, formada amb imatges superposades d’una figura que es trenca a trossos i es torna a construir.

Les pintures de Kahlo sempre van ser molt pròpies. L’artista utilitzava colors molt vius. No obstant, sempre representava el seu dolor, tant el físic com el psicològic. A ‘L’univers de Frida’, una petita sala amb miralls, es projecten calaveres, colibrís, flors, micos... És un paisatge oníric amb els elements que tant la caracteritzaven.

Notícies relacionades

La joia de la corona és a la sala principal: una projecció de 360º de la biografia completa de l’artista. Entrar en un cub gegant amb les fotografies que van fer a Kahlo, efectes visuals, música i transicions precioses per tot arreu és impressionant. La projecció dura mitja hora i es va repetint en bucle, cosa que és bastant temps. Tot i així, s’hi pot estar la mitja hora sencera, que ningú s’adona que el temps ha passat. Les fotografies i tot el seu art involucren els visitants per deixar-los embadalits.

La cirereta arriba amb les ulleres de realitat virtual perquè és on l’exposició torna per complet una experiència immersiva. ‘Frida Kahlo, la vida d’un mite’ va més enllà i endinsa l’espectador en el món de l’artista. En aquest espai els visitants exploren la seva vida, el seu imaginari i la mort tal com la conceben a Mèxic.