Música i art

Chiharu Shiota dialoga amb Schubert al Liceu

L’artista japonesa ha creat l’evocadora instal·lació ‘Last hope’ per al Saló dels Miralls, on podrà visitar-se fins al 27 de juliol

Una noia observa la instal·lació ’Last hope’, de Chiharu Shiota a la Sala Miralls del Liceu. Dilluns 7 de juny de 2021 (Horitzontal)

Una noia observa la instal·lació ’Last hope’, de Chiharu Shiota a la Sala Miralls del Liceu. Dilluns 7 de juny de 2021 (Horitzontal)

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Chiharu Shiota, artista convidada de la temporada 2020-21, ha creat ‘Last hope’ (’Última esperança’) per al Saló dels Miralls del Liceu, una commovedora instal·lació temporal inspirada en el cicle ‘Winterreise’ de Franz Schubert. L’estructura d’un piano i milers de partitures de l’obra romàntica volant com papallones cap al cel configuren aquesta evocadora peça que Shiota ha fet amb un mar de fils de cotó blanc ignífug.

Un equip de vuit persones ha treballat juntament amb l’artista durant una setmana per a la seva creació. Aquest dimarts i dimecres, el baix Tareq Nazmi i el pianista Gerold Huber interpretaran l’obra de Schubert, recreant aquest hipnòtic món ple de reflexió i soledat. En paral·lel, Shiota ha inaugurat en el complex artisticoindustrial Planta de la Fundació Sorigué a Lleida la seva primera instal·lació permanent a Europa, ‘In the beginning was...’.

Record de la infància

Notícies relacionades

’Last hope’ és també el nom d’un dels números del ‘Winterreise’. La plasmació de la música a través del silenci és un dels ‘leitmotiv’ de l’artista, que en aquesta peça representa un record de la seva infància. La casa dels veïns es va cremar i ella va sentir el cruixir del piano dels veïns durant la nit. Al matí, la seva sensació al veure l’instrument calcinat mentre el treien va ser que no només s’havia transformat sinó tornat més fort perquè la música hi havia quedat plasmada a partir d’aquest silenci.

És la primera vegada que Shiota crea una obra inspirada en una obra musical concreta i la primera vegada que exhibeix en un teatre d’òpera una cosa que no sigui una escenografia. La instal·lació serà al Liceu fins que acabi la temporada, el 27 de juliol, i podrà ser visitada tant pel públic que acudeixi als espectacles com en visites especials per contemplar-la. Més informació a la web del Liceu.

Temes:

Liceu Art