CRÍTICA DE CINE

‘El diablo entre las piernas’: una lliçó de cine incòmode

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Arturo Ripstein va marcar una època dins del cine mexicà convertint-se en un dels autors imprescindibles gràcies a les seves contundents senyes d’identitat: els seus virtuosos plans seqüència, els escenaris decrèpits i els personatges marcats per la decadència moral. No obstant, en els últims temps la seva estela semblava haver-se difuminat al mateix temps que una nova generació de directors havia agafat el relleu pel que fa a atreviment a l’hora de parlar de les clavegueres del seu país. 

Ara, quan menys l’esperàvem, Ripstein ha tornat per oferir una lliçó de cine i de gosadia a l’hora d’abordar temes incòmodes que suposen un autèntic repte per a l’espectador. El director, al costat de la seva habitual guionista Paz Alicia Garciadiego, ens submergeix en l’espai tancat d’una casa desgavellada on viu un matrimoni d’avis. Ell la humilia constantment, li diu puta. Ella escriu els insults en un quadern. La gelosia ha corromput la seva relació i només queda l’impuls vexatori del mascle ferit.

Ripstein filma els seus cossos, plasma els seus turments de forma crua i punyent. L’atmosfera resulta irrespirable, la violència verbal agredeix. ‘El diablo entre las piernas’ és una pel·lícula que regira i repel·leix en un moment en què fins i tot incomodar s’ha convertit en una qüestió d’impostura. Ripstein mai l’ha tingut i tampoc ara, llançant-nos un autèntic cop de puny de carregat de bilis sobre el masclisme sistèmic.

'El diablo entre las piernas'

Director:  Arturo Ripstein

Any:  2019

Estrena:  26 de febrer (Filmin)

★★★★  

Direcció: Arturo Ripstein

País: Mèxico

Any: 2019

Notícies relacionades

Estrena: 26 de febrer del 2021 (Filmin)

★★★★