Publicació misteriosa

Trobat a les Canàries un exemplar d’un diari de l’existència del qual es dubtava

El primer número d’‘El Censor’ data de 1914

2
Es llegeix en minuts

L’equip que treballa amb els Fons Especials de la Biblioteca de la Universitat de La Laguna ha localitzat una rara publicació canària que ningú havia trobat fins ara.

Durant la catalogació de l’extens llegat d’Agustín Álvarez Rixo es van descobrir nombrosos manuscrits i publicacions molt interessants, però aquesta destaca per ser l’únic exemplar conegut d’‘El Censor’, un diari del qual fins i tot es dubtava que hagués existit al no tenir coneixement cap exemplar.

Els investigadors de la història de la premsa a les Canàries només coneixien les dades que figuren a l’expedient de creació conservat a l’Arxiu Municipal de Puerto de la Cruz: poc més que el títol i l’any, la seva periodicitat i que s’imprimiria al «taller tipogràfic situat a la casa anomenada criden Los Llanos». Benjamín Padrón García, que figura com a director, sí que era conegut com a responsable d’un altre diari de curta vida. Fins ara es pensava que ‘El Censor’ va poder ser una empresa frustrada, ja que no s’havia confirmat la seva existència a les hemeroteques ni arxius de les Canàries.

La troballa del primer número d’aquest diari, publicat a Puerto de la Cruz el 24 de juny de 1914, va ser localitzat al llegat Agustín Álvarez Rixo, que la Universitat de La Laguna va rebre fa algun temps, donat generosament pels seus descendents.

Els llegats i grans donacions de personatges rellevants de les illes ofereixen a la Biblioteca de la Universitat de La Laguna l’oportunitat de descobrir, difondre i conservar per a la societat canària molts documents (manuscrits o impresos, dibuixos, fotografies o partitures) que d’una altra manera s’haurien perdut. Per aquesta raó se’ls dedica tant temps i esforç, així com un tractament especialitzat que es fa amb molta cura per part del personal encarregat.

Entre els impresos d’aquest llegat, a més de l’exemplar excepcional d’‘El Censor’, se’n van trobar altres de gran raresa, com el prospecte d’‘El Propagador de los conocimientos [sic] útiles’, un fullet de 1844 que anuncia a les seves quatre pàgines la pròxima aparició d’un nou diari.

Cap de les fonts consultades ha pogut confirmar que s’arribés a publicar, com passava amb ‘El Censor’ fins al seu recent descobriment. Els dos documents ja estan disponibles i amb accés lliure a la Premsa Canària Digitalitzada de la Biblioteca de la Universitat de La Laguna.

Notícies relacionades

Juntament amb aquestes publicacions es van localitzar exemplars d’altres títols interessants, amb números que no consten en altres col·leccions. És el cas d’alguns dels que es van trobar al setmanari republicà ‘El Clamor Público’ (Puerto de la Cruz, 1917), fundat per Luis Rodríguez Figueroa. La Biblioteca Municipal de Santa Cruz de Tenerife conserva diversos exemplars, igual que l’Hemeroteca de la Universitat de La Laguna, però no alguns dels números que van aparèixer al llegat d’Álvarez Rixo i que permeten augmentar la col·lecció.

Al blog de la Biblioteca de les Canàries es va donar una àmplia informació sobre aquestes i altres troballes de publicacions periòdiques al llegat Álvarez Rixo.

Temes:

Biblioteques