CRÍTICA DE CINE

'Ex Libris', de Frederick Wiseman: la casa de les idees

És una obra política sense necessitat de proclamar tesis, com gairebé sempre en Frederick Wiseman. És un retrat d'una biblioteca, d'una ciutat, d'unes idees i d'un país

ex-libris-new-york-public-library

ex-libris-new-york-public-library

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Frederick Wiseman ★★★★★

Direcció:  Frederick Wiseman

Títol original:   ‘Ex Libris: The New York Public Library’

País:  Estats Units

Durada:  197 minuts

Any:  2017

Gènere:  Documental

Estrena:  8 d’abril del 2020 (Filmin)

Quedar-se amb la idea que ‘Ex Libris’ és només un (excel·lent) retrat de la Biblioteca Pública de Nova York seria reduir considerablement el veritable abast del film. Perquè el penúltim documental de Frederick Wiseman –un any després d’aquest, el 2018, va realitzar ‘Monrovia, Indiana’, centrat en una comunitat agrícola de l’Oest Mitjà nord-americà– és tan o més polític que d’altres dels seus treballs.

Wiseman, com ja va fer en el retrat monumental d’una altra institució artística i cultural, ‘National Gallery’ (2014), sobre el museu londinenc, utilitza el focus del seu interès, és a dir, el funcionament intern de la biblioteca, per oferir una mirada contundent sobre els Estats Units actuals.

Notícies relacionades

El director va comprendre al realitzar la seva pel·lícula que una biblioteca no és simplement un lloc per emmagatzemar, preservar i consultar llibres, sinó un pou sense fons d’activitats que s’oposen a la degradació de la cultura a la qual està sotmesa el país sota el mandat de Trump.

No és estrany que per les imatges del film desfilin músics coneguts com Elvis Costello i Patti Smith, ni que vegem xerrades i debats, així com aspectes més quotidians i didàctics del dia a dia en una biblioteca o una anàlisi de la seva arquitectura. És una obra política sense necessitat de proclamar tesis, com gairebé sempre en Wiseman. És un retrat d’una biblioteca, d’una ciutat, d’unes idees i d’un país.