La fiscalia investigarà un àudio de la dana manipulat que va difondre Mazón

L’Aemet va denunciar la filtració d’una conversa incompleta amb una tècnica del 112 / Sánchez aborda amb les víctimes un homenatge d’Estat

La fiscalia investigarà un àudio de la dana manipulat que va difondre Mazón

Kai Försterling / Efe

2
Es llegeix en minuts
L. BALLESTER / J. L. GARCÍA J. RUIZ SIERRA / I. GIL

La Fiscalia Provincial de València investigarà la denúncia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per la filtració d’un àudio incomplet de la conversa d’una de les seves meteoròlogues i una tècnica del 112 de la Comunitat Valenciana durant el matí del 29 d’octubre per si es pogués haver comès algun delicte, com va denunciar l’Aemet.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, es va fer ressò d’aquest àudio, que va reproduir al seu compte d’una xarxa social amb la frase: "La trucada d’Aemet a la Generalitat a les 12.08 del 29 d’octubre: "No us marejarem amb més avisos". Per la seva banda, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, va replicar amb un altre missatge: "Mazón, al límit del delicte, manipulant els àudios del 112".

Finalment s’incoen diligències d’investigació, arran del vistiplau de la direcció de la Fiscalia Provincial i la denúncia de l’Aemet. Inicialment la pràctica de diligències haurà de dirimir la competència territorial, segons confirmen fonts de la Fiscalia Provincial de València. El dubte sorgeix perquè la tècnica de l’Aemet trucava des de Barcelona per comunicar les novetats meteorològiques al Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana. I quan els fets passen a diverses localitats s’ha decidir on s’investiguen els fets.

En la denúncia de l’Aemet, firmada per la presidenta de l’Aemet, María José Rallo, s’exposava que la conversa es va produir "en el context d’una gestió d’una emergència i, per tant, és una informació de caràcter reservat, amb la finalitat estricta de gestionar l’emergència esdevinguda i sent la seva difusió restringida". Per això, l’agència estatal ho va posar en coneixement del ministeri públic per si els fets esmentats poguessin ser constitutius de delicte, a més de l’eventual afectació a dades de caràcter personal que la filtració hagués pogut generar a la treballadora.

Investigació parlamentària

La comissió que investigarà la gestió política de la dana que va provocar a finals d’octubre 228 passat morts, marcada per la desaparició de Carlos Mazón en les hores més crítiques, es va posar a caminar ahir al Congrés. El bloc d’investidura va fer servir la seva majoria per elegir la presidenta de l’organisme. Serà la socialista valenciana Carmen Martínez Ramírez, portaveu en la comissió de Sanitat i exalcaldessa de Quart de Poblet, que es va imposar a Belén Clot, del PP, els suports de la qual van venir només del seu propi partit i Vox.

Notícies relacionades

Però molt més important que la presidència de l’organisme són els futurs compareixents. Els grups tenen fins al dia 30 per presentar un pla de treball i una llista de candidats a acudir a la comissió, però el PSOE ja té clars els elements fonamentals de les seves sessions. Els socialistes, igual com Compromís i la resta de partits d’esquerra, volen cridar tant el president de la Generalitat Valenciana com el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, perquè detalli, segons va avançar la ministra de Ciència i secretària general del PSPV, Diana Morant, "de què va parlar" amb Mazón en les primeres "hores" d’aquesta catàstrofe.

El PSOE també vol que declarin les víctimes. Precisament, el president del Govern, Pedro Sánchez, es desplaça avui a València per reunir-se amb les tres principals entitats de víctimes. Una trobada a la qual el cap de l’Executiu acudeix amb la voluntat d’"escoltar" les seves reivindicacions. Previsiblement s’abordarà la possibilitat de fer un homenatge d’Estat als morts.

Temes:

PSOE Hugo