Un ‘mapa del temps’ de la contaminació de l’aire a Barcelona

El portal CALIOPE-Urban, desenvolupat per la Generalitat i el BSC, ja posa a disposició del públic la predicció detallada de la concentració de NO2 a Barcelona i zones de l’Hospitalet i Badalona.

Un ‘mapa del temps’ de la contaminació de l’aire a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Barcelona ja pot predir els nivells de contaminació de l’aire a cada carrer i segons l’hora del dia. Per anticipar-se a possibles episodis de pol·lució i protegir la salut pública, la Generalitat i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) han posat en marxa un sistema que pronostica amb gran precisió la concentració de diòxid de nitrogen (NO2), un dels principals contaminants atmosfèrics, generat sobretot pel trànsit. Les dades s’ofereixen amb una resolució de fins a 20 metres i amb una antelació de 24 a 48 hores.

Les simulacions d’alta precisió que identifiquen punts crítics de contaminació s’obtenen a través de la potència del superordinador MareNostrum 5 del BSC, que combina models meteorològics, d’emissions i dispersió de contaminants amb dades urbanes i mètodes d’intel·ligència artificial. El sistema creua tota mena de dades, com la direcció del vent, la radiació solar i els seus efectes sobre la resta d’elements, el nombre de cotxes a la via pública i el combustible que utilitzen, les emissions d’indústries i tallers, fins i tot si hi ha moltes persones cuinant segons l’hora del dia.

Entendre i planificar

La directiva europea sobre qualitat de l’aire estableix per al 2030 objectius més estrictes de reducció de la contaminació atmosfèrica. "Fins ara només es feien observacions. La directiva estableix la creació de models per entendre què passa i poder planificar", explica el responsable del grup de Serveis del Sistema Terrestre del BSC, Albert Soret. Amb la nova informació en detall, "proporcionem evidències per a una millor gestió", afegeix. La nova eina, CALIOPE-Urban, ha sigut finançada per la Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, que gestiona la Xarxa de Vigilància i Predicció de la Contaminació Atmosfèrica. Totes les dades estan ja disponibles per a administracions i ciutadania a través del portal CALIOPE. Des de la conselleria es destaca que disposar de dades per carrers i per hores és clau per dissenyar polítiques més eficaces de mobilitat, urbanisme i salut pública. Segons la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang, aquest avenç permet anticipar la declaració d’episodis d’alta contaminació i avaluar quines mesures funcionen millor. Mitjançant les simulacions d’alta precisió, el sistema pot analitzar l’efectivitat d’accions com les zones de baixes emissions (ZBE) o les restriccions de trànsit.

Notícies relacionades

El sistema CALIOPE permet crear un bessó digital de la qualitat de l’aire per entendre esdeveniments passats, predir escenaris futurs i provar estratègies abans d’aplicar-les, explica Soret. La iniciativa adapta a l’entorn urbà –on la contaminació és més intensa– el sistema de modelització CALIOPE, en funcionament des del 2009. És l’únic que ofereix prediccions operatives per a tota la península Ibèrica, amb una resolució d’1 km² a Catalunya i de 4 km² a la resta.

També és l’única aportació d’informació espanyola al servei de Vigilància Atmosfèrica Copernicus de la Unió Europea. Els impulsors destaquen com l’eina col·loca la conurbació de Barcelona "a l’avantguarda de les regions europees que integren la ciència i la tecnologia en la gestió ambiental". Per ara, el sistema en la seva versió urbana se centra en la ciutat de Barcelona i també en zones de l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. No obstant, s’està treballant perquè la metodologia pugui replicar-se en el futur a tot Catalunya i més tard en altres ciutats i àrees metropolitanes.