QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

Quatre arxius ens permeten veure obres de teatre històriques i recents

Teatroteca funciona com un vídeoclub de préstecs i té un catàleg amb més de 1.500 opcions

RTVE ofereix clàssics rodats pel circuit català o a Madrid i TV-3, alguns muntatges dels últims anys

4209401 59

4209401 59

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El teatre és una de les activitats culturals més boniques que hi ha, que permeten gairebé el cos a cos de l’artista amb l’espectador en la proximitat, sobretot a les sales petites, i la calidesa d’aquesta trobada provoca una complicitat. Durant aquests dies, els més assidus poden sentir-se orfes i desmotivats, però potser és el moment adequat per acostar-se a pàgines web que ens permeten mantenir la nostra afició.

Aspecte de la pàgina principal de Teatroteca.

Un vídeoclub teatral ‘online’

Una de les més importants és Teatroteca, un impressionant arxiu de teatre, dansa i lírica creat pel Centre de Documentació Teatral, amb més de 1.500 obres. El funcionament és una mica complex i semblant al d’un videoclub. El primer que hem de fer és registrar-nos, per aconseguir el carnet del CDT, després ja podrem tenir accés a una gravació diària per poder veure-la en streaming. Quan ja l’hàgim disfrutat haurem de tornar-la i, si l’obra que pretenem veure està ocupada, podem fer-ne una reserva. Igualment podem puntuar-les i comentar-les per orientar altres usuaris.

A Teatroreca pot veure’s el ‘Follies’ de Mario Gas amb Vicky Peña. / ROS RIBAS

El catàleg és immens i tenen obres de teatre en castellà, però també en català o en anglès; clàssics de Sanchis Sinisterra (com ¡Ay, Carmela!) o Sastre; de directors catalans, de Mario Gas (com Follies) a Sergi Belbel (Hombres), hi ha òperes (¡fins i tot xineses!), títols contemporanis, infantils, juvenils, circ, titelles, moltes comèdies recents, clàssics del segle d’or, un cicle de Valle-Inclán, amb subtítols o audiodescripció, dansa, sarsuela i algun musical (poquets). Tot i que cal fixar-s’hi bé perquè algunes són simplement fragments. Dakota, El método Grönholm, Manolito Gafotas, El perro del hortelano, Casa de muñecas La vida és sueño a l’abast de la mà.

Montserrat Carulla protagonitza ‘Berenàveu a les fosques’. / RTVE.ES

Les obres mestres en català

Molt més fàcil d’utilitzar és el catàleg de les obres històriques del circuit català de RTVE, unes 80 peces memorables dels seus 20 anys de retransmissions, des del 1975 fins al 1995. Si comencem per les més antigues trobarem petites joies en blanc i negre com Berenàveu a les fosques, de Josep Maria Benet i Jornet, amb una gran dama com Montserrat Carulla, el Josafat, de Prudenci Bertrana, protagonitzat per l’enyorat Ovidi Montllor, el drama musical Mahagonny, amb Anna Lizaran, la comèdia Allò que tal vegada s’esdevingué, que parodia la història de Caïm i Abel amb un joveníssim Joan Pera, i interpretacions magistrals de Núria Espert a La dama de les camèlies o Salomé o a Rosa Maria Sardà, de Fedra.

‘Antaviana’ va ser un dels grans èxits de Dagoll Dagom. / DAGOLL DAGOM

Hi ha clàssics com la Maria Rosa, de Guimerà, amb Marta Angelat; el Tartuf, de Molière, amb Pau Garsaball; els Espectres  L’enemic del poble, d’Ibsen, amb Carles Velat i Montserrat Carulla; Les tres germanes, Tkékhov; la Càndida, de George Bernard Shaw, i El cafè de la Marina, de Josep Maria de Sagarra. A partir del 1979, unes quantes ja són en color com el Hamlet o Terra baixa protagonitzats per Enric Majó, Antaviana Glups de Dagoll Dagom, La dama del mar, d’Ibsen, amb Carme Sansa o Mort accidental d’un anarquista, de Dario Fo. Ja cap al final dels 80 podem descobrir o tornar a disfrutar d’una sèrie composta per algunes de les mítiques produccions del Teatre Lliure de Gràcia en aquella època com Lorenzaccio, Lorenzaccio, Les noces de Fígaro, La bona persona de Sezuan, Maria Estuard Quartet, versió actualitzada de Les amistats perilloses. Grans obres històriques del teatre català.

Anna Lizaran va ser ‘Maria Estuard’ al Lliure. / ROS RIBAS

De RTVE a TV-3

Notícies relacionades

L’arxiu general de RTVE mostra gairebé 200 obres gravades en castellà per al llegendari programa Estudio 1 i inclou clàssics com el Calígula que va dirigir el controvertit cineasta Eloy de la Iglesia, La fierecilla domada o Antígona , interpretades per ¡Teresa Rabal! abans de convertir-se en un ídol infantil, Todos eran mis hijos, La muerte de un viajante (amb Jose María Rodero) o Las brujas de Salem, d’Arthur Miller, El avaro o Las mujeres sabias, de Molière, Llamaun inspector, Shakespeares com El sueño de una noche de verano, Romeo y Julieta o Otelo. Si busquem una mica també podrem trobar algun títols contemporanis (molt comptats) com l’Urtaind’Animalario.

Joan Pera protagonitza ‘El fantasma de Canterville’, a TV-3. / DAVID RUANO

El servei de Televisió de Catalunya, TV3 a la Carta, també ofereix algunes obres interessants més recents, tot i que molt poques, en l’apartat de Col·leccions de Teatre i Òpera. Allà trobarem el drama Adossats, de Ramon Madaula, també protagonitzada per l’actor i Jordi Bosch; la comèdia El fantasma de Canterville, d’Oscar Wilde, en una versió al servei de l’humor de Joan Pera; L’art de la comèdia d’Eduardo de Filippo, amb un esplèndid Lluís Homar, i clàssics catalans com la Batalla de reines, de Pitarra, amb Maife Gil i Marta Angelat; Els savis de Vilatrista, de Rusiñol, o La Rambla de les floristes, de Josep Maria de Sagarra. Quatre opcions diferents per continuar disfrutant del millor teatre en versions antigues i recents amb els grans noms de l’escena.

Podem veure Lluís Homar (esquerra) a ‘L’art de la comèdia’. /