ANUNCI A LA PLAÇA DELS ÀNGELS

El Macba rep «la donació més important de la seva història»

L'empresari i mecenes Rafael Tous cedeix un miler d'obres de la seva col·lecció d'art conceptual contemporani al museu barceloní

icult

icult

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Pot ser que la millor manera d’entendre la importància de la donació d’un particular a un museu sigui entenent-ne els motius; en el cas de l’anunciada aquest dilluns pel Macba, la que ha rebut de l’empresari i mecenes Rafael Tous, pertany a l’ordre de l’obligació. Tous ha cedit un miler d’obres de la seva col·lecció d’art conceptual a la pinacoteca barcelonina amb l’única condició que les obres «es vegin», perquè vol compartir el que ha reunit durant mig segle d’amor a l’art i perquè vol servir d’exemple a altres que entenen el col·leccionisme d’una manera menys generosa. «La donació més important en la història del Macba», com la va qualificar el director del museu, Ferran Barenblit, inclou obres d’artistes tan rellevants com Antoni Llena, Eulàlia Grau, Pere Noguera, Francesc Abad, Jaume Xifra, Fina Miralles o Eugènia Balcells, entre molts altres.

Tous deu a la indústria tèxtil la fortuna que li ha permès dedicar-se al col·leccionisme i el mecenatge

Nascut a Barcelona el 1940, Tous deu a la indústria tèxtil la fortuna que li ha permès dedicar-se al col·leccionisme i el mecenatge; en concret, a l’empresa que va posar en marxa el 1968 després de treballar des de molt jove a l’empresa del seu pare a Sabadell. Va començar a comprar les seves primeres obres als 25 anys, primer d’artistes catalans del segle XIX i principis del XX i més endavant d’artistes de la seva generació amb una obra amb contingut polític. «M’hi sentia més identificat», va dir en l’acte en què es va fer pública la donació, a l’atri del Macba, acompanyat per Barenblit. Artistes com Josep Guinovart, Rafael Armengol, Artur Heras, Manolo Boix o Daniel Argimon van entrar a formar part de la seva col·lecció. «Després d’aquesta etapa vaig començar a analitzar els nous moviments artístics i vaig descobrir l’art conceptual que havia començat als EUA amb Duchamp, Yves Klein, Cristo i molts altres». El col·leccionista acabava d’experimentar un enamorament sobtat: un que aquest dilluns ha beneficiat el museu barceloní, que llavors ni tan sols existia.

Tous, aquest dilluns al Macba. / ACN / MAR VILA

Complicitat i amistat

L’empresari va començar llavors una tasca de mecenatge que no es limitava a la compra sense més de l’obra dels seus contemporanis. La seva col·lecció, «construïda des de la complicitat i l’amistat», com va subratllar el director del Macba, va passar per forjar uns llaços estrets amb fins a 26 artistes del món de l’art conceptual català, segons va explicar aquest dilluns. «Amb molts vaig viatjar a París, Bèlgica, Holanda i Alemanya, on visitàvem espais d’art alternatius, museus, biennals i estudis d’artistes per estar informats del que estaven fent els seus contemporanis europeus». «El primer artista conceptual català que vaig conèixer va ser Pere Noguera», va explicar. El vaig trucar i el vaig anar a visitar a la Bisbal, on vivia. Immediatament em vaig enamorar de la poètica i el missatge que transmetien les seves obres d’art, petits objectes de ceràmica i fotocòpies».

«És un dia històric per al Macba i per a la ciutat de Barcelona», va dir el director del museu, Ferran Barenblit

Notícies relacionades

És el que dona realment la mesura de la generositat del gest: Tous s’està desprenent d’obres representatives d’un art, és veritat, però també simbòliques d’una vida dedicada a cultivar un altre tresor sublim: el de l’amistat. «Les vaig comprar per afecte», va dir sobre aquestes obres que va anar adquirint durant dècades. Es tracta probablement del mateix sentiment que el va conduir a posar en marxa la coneguda sala Metrònom, primer a Sant Gervasi i després al Born, «un far –va dir– de la creació més radical de Barcelona». Va estar oberta entre 1980 i el 2006.

Exposició al novembre

«És un dia històric per al Macba i per a la ciutat de Barcelona», va dir Barenblit. El director del museu i el mecenes barceloní van anunciar que el novembre d’aquest any el Macba acollirà una exposició que mostrarà una part de la donació, una mostra que complirà amb les expectatives de Tous respecte a la forma en què s’han d’ensenyar les obres: en comptes d’un recorregut per tota la col·lecció, la trajectòria completa d’uns quants artistes. «És una donació que enalteix la paraula ‘donació’: irrevocable i sense cap tipus de contraprestació», va dir Barenblit. Tous va explicar que la negociació al voltant de la donació va ser «fàcil i ràpida» i que, a més, té un caràcter de continuïtat: Qualsevol art conceptual que compri Tous a partir d’ara també anirà a parar al Macba. Al museu barceloní no poden estar més d’enhorabona.

Temes:

Macba Art