als 94 anys

Mor Rafael Romero Marchent, pioner del 'western' a Espanya

Va ser el creador, junt amb el seu germà Joaquín, de la sèrie 'Curro Jiménez', que va portar després al cine

undefined21729606 pepe sancho en  la serie curro  jimenez200213154059

undefined21729606 pepe sancho en la serie curro jimenez200213154059

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’actordirectorguionista doblador Rafael Romero Marchent (Madrid, 1926), pioner junt amb el seu germà Joaquín a rodar ‘westerns’ a Espanya, ha mort als 94 anys, ha informat aquest dijous l’Acadèmia de Cine. 

Fill i germà de cineastes –dos germans directors i una germana muntadora–, i casat amb l’actriu i vedet Maruja Tamayo, de qui va enviduar fa molts anys, el polifacètic madrileny va començar la seva trajectòria als anys 40 amb petits papers que van acabar apartant-lo de la carrera de Medicina que havia emprès. 

Va declarar haver participat en més de 300 pel·lícules, tot i que de la seva carrera com a actor es té constància a partir d’‘El traje de luces’ (1947) d’Edgar Neville a la qual van seguir prop de 40 títols més com ‘La Lola se va a los puertos’, ‘Sor Angélica’, ‘Pasión bajo el sol’, ‘La venganza del zorro’, ‘A solas contigo’ o ‘Al límite’. 

Va triomfar també al teatre en les companyies de Tina Gascó, Amparo Rivelles i Lolita Villaespesa, entre d’altres, i en el món del doblatge (era la veu d’Antonio Molina), però es considerava sobretot director de cine, encoratjat pel seu germà gran que va ser pioner en la realització de ‘westerns’ europeus. 

El seu primer llargmetratge com a director va ser ‘El ocaso de un pistolero’ (1965). Després va escriure i va dirigir fins a 30 títols més de diferents gèneres, dos amb Lina Morgan (‘Imposible para una solterona’ i ‘Un dia con Sergio’) i sèries de televisió com les populars ‘Cañas y barro’ i, al costat del seu germà Joaquín, ‘Curro Jiménez’, que va portar després al cine.

Notícies relacionades

Altres pel·lícules seves van ser les històries passionals ‘Tu Dios y mi infierno’ i ‘La noche de los cien pájaros’, la comèdia ‘La boda o la vida’, el musical ‘Dos pistolas gemelas’ o les cintes de misteri ‘Santo contra el doctor Muerte’, ‘Cazar un gato negro’, ‘Disco rojo’ i ‘Un par de zapatos del 32’.

En l’última etapa de la seva vida, Rafael Romero Marchent feia classes a cineastes joves. Les seves últimes aparicions com a actor van ser en ‘Tiovivo c. 1950’ (2004), de José Luis Garci i en la sèrie ‘Cuéntame cómo paso’. 

Temes:

Cine espanyol