Consells pràctics

Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones

«Viure per sobre de les teves possibilitats» és un dels motius de fallida més freqüents, segons Silvia Martín

Trucs per estalviar sense adonar-te: les claus del Banc d’Espanya per al 2025

Estos son los tres hábitos financieros que debes evitar

Estos son los tres hábitos financieros que debes evitar / Eva Abril

3
Es llegeix en minuts
Eneko López Rico

En un moment en què el cost de la vida no deixa de pujar, els tipus d’interès es mantenen alts i l’accés a l’habitatge o al crèdit es torna cada vegada més exigent, la gestió responsable dels diners s’ha convertit en una habilitat essencial per a les famílies espanyoles.

No obstant, molts ciutadans continuen caient en errors financers bàsics que comprometen la seva estabilitat econòmica a llarg termini. Així ho adverteix l’experta en educació financera Silvia Martín, que a través del seu perfil d’Instagram(@laconsultorafinanciera), seguit per més de 27.000 persones, ha llançat un missatge contundent: «Aquests tres hàbits són els que més arruïnen la gent».

1.– Comprar una casa sense tenir els estalvis necessaris

El primer dels errors que assenyala Martín és un dels més greus: comprar un habitatgesense disposar del capital previ necessari. Segons explica, «per adquirir una casa, el banc normalment finança el 80% del valor de taxació», mentre que el comprador ha de tenir estalviat el 20% restant més aproximadament un 10% addicional en impostos i despeses, que varia en funció de la comunitat autònoma.

El problema apareix quan els compradors no tenen aquesta quantitat estalviada i decideixen sol·licitar també un préstec personal per cobrir l’entrada i els impostos. «Allà comença el desastre: s’estan ficant en un doble deute que els deixarà sense marge de maniobra. Estan gastant molt per sobre de les seves possibilitats», adverteix. En aquests casos, el comprador acaba pagant una quota alta pel préstec personal, sumada a la hipoteca, cosa que pot comprometre seriosament la seva solvència.

El Banc d’Espanya i la llei 5/2019,que regula els contractes de crèdit immobiliari, estableixen criteris de protecció al consumidor hipotecari, però no impedeixen aquesta pràctica doble (hipoteca més préstec personal), si ambdues operacions són aprovades per l’entitat financera.

2.– Deutes de consum: crèdits ràpids i targetes

Un altre dels hàbits destructius que esmenta l’experta en finances personals, és l’ús irresponsable de targetes de crèdit, línies de finançament al consum i microcrèdits, especialment aquells que se sol·liciten de manera impulsiva i sense una planificació prèvia.

L’ús excessiu d’aquestes maneres de finançament pot generar un efecte bola de neu: s’acumulen interessos alts, es recorre a nous préstecs per pagar els anteriors i s’entra en un cicle d’endeutament del qual és difícil sortir. «Hi ha persones que tenen tres targetes de crèdit i ja ni saben quant deuen realment», lamenta l’experta.

En aquest sentit, organismes com el Banc d’Espanya han alertat sobre la proliferació d’entitats que ofereixen crèdits ràpids amb tipus d’interès altíssims, cosa que pot suposar una càrrega financera insostenible.

3.– Despeses innecessàries en luxes

El tercer hàbit que pot portar al col·lapse econòmic, segons Silvia Martín, és gastar en luxes o mantenir un estil de vida que no es correspon amb els ingressos reals. Aquí s’inclouen viatges freqüents, compres per impuls, sopars i plans d’oci costosos o modes de consum que s’assumeixen per mantenir una determinada imatge social.

«Al final això serà una ruïna, perquè estàs gastant per sobre de les teves possibilitats», afirma la consultora financera. Per ella, la clau és aprendre a controlar l’impuls de la despesa i prioritzar el realment important.

La importància de la planificació financera

Notícies relacionades

Silvia Martín conclou el seu vídeo remarcant que la prevenció passa per educar financerament i planificar el pressupost personal o familiar. Portar un control d’ingressos i despeses, crear un fons d’emergència i no comprometre més del 35% dels ingressos mensuals en deutes són pràctiques recomanades tant per experts com per organismes oficials com la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) o l’Autoritat Bancària Europea (EBA).

En un context d’incertesa econòmica, inflació i pujada del cost de la vida, veus com la de Silvia Martín troben ressò en una societat que comença a valorar no només el fet de guanyar diners, sinó saber administrar-lo amb cap. Així, recorda que «el truc per no endeutar-te mai, és planificar les teves despeses i gestionar de manera responsable els teus diners».