CRÍTICA DE CINE

'Nosotros', de Jordan Peele: l'horror al mirall

El film té l'impacte de la història d'alienació de 'La invasión de los ladrones de cuerpos' passada per un filtre postmodern en el qual Peele imposa humor en les situacions més tenses

estrenos de la semana trailer de nosotros 2019 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Nosotros ★★★★

Direcció:  Jordan Peele

Repartiment:  Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Elisabeth Moss

Títol original:   ‘Us’

País:  Estats Units

Durada:  116 minuts

Any:  2019

Gènere:  Terror

Estrena:  22 de març del 2019

En la línia del cine de terror no exempt de comèdia negra queJordan Peeleva exposar al seu primer film, ‘Déjame salir’, el segon treball darrere la càmera d’aquest polifacètic,‘Nosotros’, cineasta proposa una altra paràbola política, massa evident en algunes coses, inquietant en altres, a partir d’una certa paranoia pel doble, tema de tan bones pel·lícules i literatura.

Els protagonistes són els quatre membres d’una família negra que passen les vacances a Santa Cruz, a Califòrnia. La dona va viure al parc d’atraccions de la platja 30 anys abans, una experiència traumàtica que a poc a poc s’anirà revelant. Però accepta davant la insistència del marit. Al cap de pocs dies es produeix una imatge brutal: quatre siluetes, dos adults i dos nens, es planten de nit davant de casa seva. Quan els poden veure les cares descobreixen que són ells mateixos.

Notícies relacionades

‘Nosotros’juga molt bé amb els efectes especulars i amb la figura del doble. Des de les ombres a la sorra fins aquest reflex esgarrifós davant d’un mirall que no et torna la teva imatge quan l’estàs mirant de cara, sinó que t’ofereix la teva pròpia esquena. Des dels bessons fins al versicle bíblic de Jeremies 11:11. Tot es pot multiplicar o imitar.

‘Nosotros’ té l’impacte de la història d’alienació de ‘La invasión de los ladrones de cuerpos’ passada per un filtre postmodern en el qual Peele imposa humor en les situacions més tenses o filma una matança entre el “Good vibrations” de Beach Boys i el “Fuck the police” de Niggas with Attitudes. Del surf al gansta rap, de l’ideari californià a la realitat violenta d’una nació al·lucinada.