CIUTAT CONVIDADA D'HONOR

Barcelona anirà a la Fira del Llibre de Buenos Aires sense tòtems i amb noves veus

Ajuntament i Generalitat han negociat una llista d'autors paritària i amb equilibri del català i el castellà

zentauroepp47012422 foto de fam lia de la presentaci  del programa  barcelona  c190218162636

zentauroepp47012422 foto de fam lia de la presentaci del programa barcelona c190218162636 / Pere Francesch

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al llarg de 21 dies, del 23 d’abril al 13 de maig, Barcelona exhibirà múscul literari i editorial com a Ciutat Convidada d’Honor en la 45a edició de la monumental Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, que cada any congrega més d’un milió de visitants i 12.000 professionals en un espai de 45.000 metres quadrats. Ho farà amb un desembarcament cultural que busca millorar la presència de la literatura catalana a Llatinoamèrica i que encapçalaran 56 escriptors i il·lustradors, en català i castellà, de Barcelona, Catalunya, Balears, la Comunitat Valenciana i Andorra. És una selecció que l’alcaldessa Ada Colau ha destacat com a“100% paritària” i amb moltes “noves veus emergents” i que la directora de l’Institut Ramon Llull (IRL), Iolanda Batallé, ha qualificat de “tetris complex”, en la presentació, aquest dilluns, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Amb les polèmiques suscitades arran de la llengua quan Catalunya va ser Convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt del 2007, que van provocar renúncies d’autors en castellà a assistir, encara en el record, pot sorprendre ara l’absència entre els autors convidats de pesos pesants del mapa literari de Catalunya com Enrique Vila-Matas, Juan Marsé, Eduardo Mendoza o Javier Cercas, que escriuen en castellà, o de Sergi Pàmies, Quim Monzó, Joan Margarit o Albert Sánchez Piñol, que ho fan en català. Segons Batallé, a alguns d’ells se’ls va proposar però van declinar participar per “diferents motius personals”.

Renovat panorama d’autors

Així, la llista de 56 autors, als que se sumen vuit llibreters, crítics i periodistes, ofereix un renovat panorama d’escriptors que inclou noms com Eva Baltasar, Miqui Otero, Laura Fernández, Marina Garcés, Raül Garrigasait, Joan-Lluís Lluís, Carlos Zanón, Gabi Martínez, Llucia Ramis, Matías Néspolo, Xavi Ayén o la il·lustradora Paula Bonet, però també reconegudes trajectòries com les de Care Santos, Najat El Hachmi, Jordi Puntí, Clara Usón, Jordi Sierra i Fabra, Maria Barbal, Maite Carranza, Manuel Forcano, Gemma Lienas o Javier Pérez Andújar. La llista completa pot consultar-se en aquest link

En el procés de selecció, ha detallat Batallé, s’han tingut en compte criteris com “la paritat de gènere, la vinculació amb Barcelona, l’equilibri entre el català i el castellà, entre novetats i apostes, entre emergents i consolidats, la diversitat de generacions, estils, gèneres, editorials i agències, l’obra traduïda al castellà, els premis o els vincles amb l’Argentina...”.

Llaços amb l’Argentina

Aquests últims recorden els “llaços molt estrets” i l’“intercanvi cultural” entre les dues ciutats, que el projecte, sota el lema ‘Barcelona, ciutat literària’, pretén “reforçar”, un aspecte que han destacat repetidament en la presentació tant Colau i Batallé com Francesc Vilaró, secretari de Cultura del Govern, i Teresa Carbano, presidenta de la Fundación El Libro, de l’Argentina, que coorganitza el projecte de Barcelona a la FIL de Buenos Aires juntament amb l’ajuntament barceloní, l’IRL i la Generalitat. “Els exilis creuats, que van deixar tristes càrregues de malenconia, també van deixar un sediment cultural i una riquesa que avui cal celebrar”, ha assenyalat Carbano. 

Dels 56 escriptors i il·lustradors, 13 són valencians, de les Balears, Andorra o Perpinyà, la presència del qual s’emmarca, a més de a la funció de l’IRL de promoure a l’exterior els autors en català d’aquests territoris a més dels de Catalunya, que formen part de la indiscutible potència editorial en castellà i català de Barcelona, seu, com ha recordat Colau, de 272 editorials, nombrosos festivals literaris, més de 40 biblioteques i reconeguda per la Unesco com a Ciutat de la Literatura.

Llibreria de 10.000 exemplars

El projecte preveu desplegar a Buenos Aires 120 activitats (80 literàries, 20 professionals i 20 d’institucionals o a la ciutat), que van des de taules rodones a tallers i conferències. En un estand de 200 metres quadrats, que inclourà un petit auditori i una llibreria amb un fons de 10.000 exemplars, es posaran a la venda 700 títols de més de 350 autors i es mantindran reunions professionals amb presència de 40 editorials catalanes. 

Precisament, a nivell professional, un dels objectius del projecte és potenciar les traduccions al castellà dels autors en català i les coedicions, i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes.

Notícies relacionades

El pressupost global del programa és de 609.000 euros. D’aquesta xifra, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) aporta 135.000 euros per a la construcció de l’estand i part dels viatges. La resta, 474.000 euros, per a organització i  producció, la gestiona l’IRL. D’aquesta quantitat, 240.000 els aporta el mateix IRL (xifra que inclou la part del Govern balear), 200.000, l’ICUB, i 34.000, Acció Cultural Espanyola (ACE). A més, Andorra contribuirà amb 20.000, València amb 12.000 i l’Ajuntament de Barcelona amb 15.000.

120 activitats, un concert i tres exposicions

Un concert gratuït i a l’aire lliure de <strong>la cantant Sílvia Pérez Cruz,</strong> el 27 d’abril, serà un dels actes destacats de l’anomenada Nit de la Fira, únic dia d’accés lliure i fins a mitjanit de la FIL, durant la qual es muntarà a més una petita diada de Sant Jordi al carrer.