LA DANSA URBANA ARRIBA AL TEATRE COLISEUM

El gran salt de Brodas Bros

La companyia de hip hop liderada per Lluc i Pol Fruitós estrena una ambiciosa versió del seu espectacle 'Concierto concepto' a la qual se suma el grup percussionista Brincadeira

Bones vibracions 8Una imatge de ’Concierto concepto’, amb els integrants de Brodas Bros i del grup de percussió Brincadeira.

Bones vibracions 8Una imatge de ’Concierto concepto’, amb els integrants de Brodas Bros i del grup de percussió Brincadeira. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Punta de llança de l'emergent hip hop català, els Brodas Bros assalten avui el Coliseum amb la contagiosa energia de Concierto concepto, una versió més ambiciosa de l'espectacle que van estrenar oficialment al Grec 2012. La companyia liderada pels germans Lluc (que firma la direcció) i Pol Fruitós, als quals se sumen les germanes Berta i Clara Pons, fan un pas més en la seva fulgurant trajectòria en la dansa urbana amb una proposta d'alta volada. Sobre l'escenari, als quatre ballarins fundadors s'afegeixen els acrobàtics b-boys Carlos Carmona i Kadoer, l'actor Oriol Pirol, dos músics i, com a convidats especials en directe, el grup de percussió Brincadeira.

Coreografies de ritme endimoniat, acrobàcies, beatbox, gags... «És com un còctel de ball i concert, a l'estil de les gales d'MTV, al qual hem afegit una petita història còmica. La d'un noi [Pirol] que es cola al nostre espectacle i pretén tocar diferents instruments i cantar, però nosaltres no li deixem fer. Com en tots els nostres muntatges, hi ha moltes dosis d'humor. Al final, arriba la gran festa amb els deu percussionistes i ballarins de Brincadeira», explica Pol Fruitós. La col·laboració amb aquest grup, nascut el 2004 a Barcelona sota la influència dels ritmes afro-bahians, va sorgir després de coincidir en una workshop de dansa urbana. «Ens vam quedar molt impressionats al veure com s'ho feien amb els tambors, tenen una energia semblant a la nostra i es nota que el creador era futbolista, jugador de futbol sala, pels canvis de formació i moviments que fan». Van pensar que seria oportú treballar junts i, després de presentar un número a la final del Mundial de Bàsquet del 2014, ara tornen a compartir energies i escenari.

Expliquen que en la creació del xoués la dansa la que marca la pauta. Els músics -que interpreten una gran varietat d'instruments: bateria, saxo, flauta travessera, scratching amb vinils, ewi, vocoder i MPC, entre altres- s'integren en les coreografies, i creen les seves composicions a partir dels moviments dels ballarins.

Del funk a l'electrònica

Notícies relacionades

Fruitós recorda que l'espectacle, encara que arrossega òbviament un nombrós públic jove, sedueix també espectadors d'altres franges d'edat. La introducció de variants melòdiques funk i soul, que s'alternen amb el hip hop, l'electrònica, el dubstep..., ha ajudat a atrapar un sector més ampli. «Vénen molts pares amb els seus fills i surten encantats perquè hi incloem músiques inspirades en artistes com James Brown i Herbie Hancock, que els porten bons records», comenta.

A més a més de les creacions artístiques  que, des de la fundació  de la companyia el 2006, els han portat per tot el món (Japó, l'Àfrica, el Pròxim Orient, els Estats Units, Sud-amèrica...), els Brodas Bros tenen una escola de dansa a Barcelona que van fundar els seus pares fa 27 anys. «Cada vegada hi ha més alumnes interessats en aquesta disciplina», anuncien. Falta un circuit teatral que programi aquesta mena de propostes, com sí que passa en països com França i el Japó, però en qüestió de nivell artístic «s'ha avançat molt». Fins al 15 de març, ho demostraran al Coliseum amb el seu vibrant Concierto concepto.