PUGNA ENTRE ELS AUTORS I EL GEGANT DEL MERCAt 'ON LINE'

Pesos pesants literaris se sumen a la crítica a Amazon

3Roth, Pamuk i Rushdie, entre els autors que denuncien monopoli

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Quan les batalles són ideològiques no coneixen fronteres i el que va començar com una guerra entre l'editorial Hachette i Amazon per la negociació de preus del llibre electrònic adquireix la forma d'una baralla global, cada vegada més un Goliat contra Goliat. D'una banda, els escriptors, els publiqui qui els publiqui, incloent-hi pesos pesants de la literatura; a l'altre, la casa fundada per Jeff Bezos, que va impulsar una revolució en el món de la lectura però que també tracta d'imposar les seves qüestionades filosofia i política de preus.

The New York Times va revelar ahir que s'han sumat a les crítiques a Amazon grans autors com Philip Roth, Orham Pamuk, Salman Rushdie, V. S. Naipaul i Milan Kundera i els responsables dels llegats de, entre altres, Saul Bellow, Roberto Bolaño, William Burroughs, John Cheever, Allan Ginsgberg i Norman Mailer. Pocs publiquen la seva obra amb Hachette però no sols els preocupa la guerra entre Amazon i aquesta editorial pels preus del llibre electrònic sinó que volen que el Departament de Justícia investigui el que, asseguren, són «tàctiques il·legals de monopoli» de la companyia de Seattle.

WYLIE COLLA / Rere l'allau de grans plomes que han enfortit el bàndol dels escriptors hi ha Andrew Wylie, el totpoderós agent literari. Ell va enviar al miler d'escriptors que representa una sol·licitud perquè se sumessin a Authors United, el grup  format aquest estiu després que a la primavera Amazon comencés a pressionar Hachette desincentivant la compra dels llibres d'aquesta editorial en la seva plataforma, eliminant descomptes o allargant els processos d'entrega i fins i tot retirant alguns títols.

Notícies relacionades

Mentre Hachette vol tenir preus escalats segons factors com l'autor o la data de publicació, la casa de Bezos es regeix per la idea que, si es rebaixen els preus dels llibres, se'n vendran més i el que els autors perden en marge de benefici el recuperen amb més quantitats venudes.

Però ni molts autors ni Wylie comparteixen aquesta idea. L'agent va declarar al diari novaiorquès que «el que fa Amazon va en detriment de la indústria editorial i dels interessos dels autors, i si no es frena Amazon ens enfrontem a la fi de la cultura literària als EUA». També va ser dura  Ursula K. Le Guin, no representada per Wylie: «Els governs usen la censura per a fins morals i polítics, justificables o no. Amazon l'està usant per obtenir el control total del mercat per poder dictar als editors què poden editar, als escriptors què poden escriure i als lectors què poden comprar. És més que injustificable: és intolerable».