CRÒNICA

Retro i actual Russian Red

La cantautora pop va posar de llarg el disc 'Agent Cooper'

Russian Red, durant l’actuació a Pedralbes.

Russian Red, durant l’actuació a Pedralbes. / JULIÁN GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE
BARCELONA

Lourdes Hernández, més coneguda pel seu àlies artístic de Russian Red, va visitar ahir el festival Jardins de Pedralbes per presentar -per tercera vegada a Barcelona, després del festival BCN Live! i una actuació a Barts- Agent Cooper, el seu disc per a més glòria de 10 homes que l'han marcat; 11, si comptem el del personatge de Twin Peaks que dóna títol a la col·lecció.

Al contrari que al BCN Live!, on va oferir tot just un breu showcase, va actuar amb el seu propi disseny escènic, tan senzill com efectiu: el seu àlies en rètol de color canviant sobre diversos panells de llums que s'encenien rítmicament per accentuar moments d'una o una altra cançó. Amb ella, músics habituals: Brian Hunt (baix, cors), Juan Diego Gosálvez (bateria, teclats) i David Tuya (teclats, guitarres, cors).

TREBALL RÍTMIC / Si en el disc, Agent Cooper sembla retre homenatge per moments a la new wave dels 80, amb moments de pop dramàtic que fan pensar en Cyndi Lauper, en directe els temes poden adquirir matisos més actuals, gràcies sobretot a les aportacions de Gosálvez, que encara el seu treball rítmic amb la sofisticació d'un Jamie Smith (el maquinetes de The xx).

Lourdes va arrencar amb Neruda, poeta inspirador per a ella, per després homenatjar Stevie J, és a dir, Stevie Jackson, el músic de Belle and Sebastian que va gravar amb ella Fuerteventura, el seu disc del 2011. Precisament d'aquest va recuperar a continuació Everyday everynight, retocada amb els citats afegits sintètics. Més clàssiques van sonar I hate you but I love youCasper («hi ha un fantasma per aquí, pel palau, i potser col·laborarà en el pròxim tema», va avisar l'artista) i la molt Belle and Sebastian The sun the trees.

Notícies relacionades

 

Les curiositats van arribar en la recta final, amb la seva versió de Bitch, de Meredith Brooks; Loving strangers, d'Habitación en Roma, i una Cigarettes amb l'afegit de Brian (que recolza Lourdes des dels seus començaments maqueters) a les veus. Va ser una de les poques referències a I love your glasses (2008), tot i que potser continua sent el seu millor disc.