Mor Constantino Romero als 65 anys

El presentador, actor i locutor que va posar la veu a Sean Connery i Clint Eastwood va anunciar la seva retirada fa cinc mesos després de 47 anys en actiu

El periodista, en els seus inicis a TVE.

El periodista, en els seus inicis a TVE.

4
Es llegeix en minuts

El presentador, locutor i actor de doblatgeConstantino Romero, que ha mort aquesta matinada a Barcelona als 65 anys, es va acomiadar fa uns mesos enun acte en què va anunciar la seva jubilació després de 47 anys de carrera professional amb la coneguda frase "That's all folks" (Això és tot amics).

Reconegut actor de doblatge, Romero --nascut a Albacete el 1947-- va començar a treballar el 1965 a Ràdio Barcelona, i després ho va fer a Ràdio Nacional d'Espanya i Televisió Espanyola, fins que el 12 de desembre passat va anunciar la seva jubilació.

Va cedir la sevainconfusible veu, sòlida i distingida, de to càlid i masculina, als grans actors americans comRoger Moore, Donald Sutherland a 'Noveccento'; aHumphrey Bogart, a 'La legió negra', al personatge Kunta Kinte de la sèrie 'Raíces' i a Michael Caine.

Clint Eastwood, impressionat

El presentador de l'espai 'La parodia nacional' també havia doblat Daith Vader, a 'La Guerra de les Galàxies'; a Humphrey Bogart, a 'La legión negra' i aClint Eastwood, un actor al qual ja no imaginem sense la seva veu. El mateix Eastwood es va quedarimpressionatquanes va sentir doblat per l'actor espanyol.

Li va posar la seva veu per última vegada a 'Golpe de efecto', de Robert Lorenz, per al paper d'un cercatalents del beisbol en hores baixes.

Veu per transmetre

Però la principal característica deConstantino Romero era una veu per transmetre. Quan estava en el seu paper de comunicador, el missatge semblava estar carregat de saviesa ja pel to de la seva veu. Per recordar és aquest petit fragment en què recita una cançó deLeonard Cohen. "Qualsevol sistema que munteu sense nosaltres ..." Semblava que el món s'estava a punt d'acabar en revolució almenys seguint la crida de la seva veu (mira el vídeo a la columna dreta).

Nascut a Albacete i barceloní d'adopció

Encara que Constantino Romero era nascut a Albacete, es declarava barceloní d'adopció, ja que vivia en aquesta ciutat des dels 9 anys.

Va estudiar teatre i ràdio, mitjà en què va aconseguir la seva primera feina. Va ser a la ja desapareguda Ràdio Joventut, d'on va passar a Ràdio Barcelona de la cadena SER, on va estar una dècada. Finalment va passar a Ràdio Nacional d'Espanya, que juntament amb TVE, van ser les seves segones cases.

Trajectòria radiofònica

A la ràdio, l'historial de Constantino Romero és intens. Als 60 va ser un dels introductors de la música anglosaxona a les ones i el 1966 va debutar a Ràdio Joventut amb el programa 'Radio Young'. Va continuar a Ràdio Barcelona amb programes com 'Tino Show' i 'Trotadiscos'; i ja a Ràdio Nacional amb 'Amor, Discos i Recordiscos', entre altres.

En aquest últim mitjà, va realitzar nombroses retransmissions, entre elles el casament del príncep Carles d'Anglaterra. Entre el 1965 i el 1975 va treballar a la SER. Aquest últim any se'l va qualificar com'la Veu d'Espanya'.

Actor de teatre

Apassionat pelteatre,va debutar el 1983 en l'obra 'Òpera de tres rals', una versió en català de Bertold Brecht, a la qual va seguir una obra representada al Centro Dramático Nacional titulada 'No hay burlas con Calderón', basada en textos de l'autor barroc Calderón de la Barca, dirigit per Ángel Facio. L'any 1995 va ser un dels protagonistes, amb Vicky Peña, de 'Sweeney Tood', un dels musicals de Stephen Sondheim, dirigit per Mario Gas.

Va participar en el musical 'El roig i el blau', a 'La ronda', d'Arthur Schmitzlez, i a 'La botiga dels horrors', on va donar vida a una planta carnívora.

Però Romero també ha destacat com aactor al cine. Va ser el famós detectiuPepe Carvalho, en pel·lícules com 'Olímpicament mort' i va treballar a 'Lola', de Bigas Luna, o 'La veritat oculta', de Carlos Balagué.

Molt premiat per la seva faceta televisiva

El 1985, va debutar a Televisió Espanyola presentant el programa 'Ya sé que tienes novio', al qual va seguir un altre,'El tiempo es oro',pel qual va obtenir el premi al Millor Programa de Televisió el 1990 de l'Associació d'Informadors de Ràdio i Televisió.

Va ser premiat amb una Antena d'Or el 1999 i dos TP d'Or com a millor presentador de televisió el 1996 a 'La parodia nacional' i el 1999 per 'Alta tensión'.

El 1989, va passar a la programació del matí, on va estar en antena ininterrompudament fins al 1999, any en què va estrenar nou programa concurs també per a TVE,'La vida es juego'.

Va compatibilitzar sempre televisió i ràdio, TVE i Ràdio 1, amb el magazín matinal 'Cambia la cara' de quatre hores de durada.

"Això és tot amics"

Notícies relacionades

Fa sis mesos, el 12 de desembre de l'any passat, va anunciar que es jubilava a través del seu compte a la xarxa social Twitter. "Gràcies per l'afecte. Han sigut 47 anys de treball. I tota una vida. Ràdio, televisió, teatre, doblatge. Ha valgut la pena. Una abraçada.That's all folks! (¡Això és tot amics!)", va escriure llavors. El seu compte a Twitter està inactiu des del 5 de maig.

Romero posava amb aquestes paraules el colofó d'or a una carrera marcada per la seva omnipresent veu.