CRÒNICA
Crits per a la reflexió
Fira Tàrrega denuncia la crisi ecològica i la violència envers les dones

L’espectacular ’Tam Tam’, dels valencians Maduixa Teatre, ahir als carrers de Tàrrega. /
Amb un espectacular crit contra la inanitat dels polítics davant el canvi climàtic, Fira Tàrrega va aconseguir dijous a la nit una de les seves inauguracions més celebrades:As the world tipped(Com el món inclinat),dels britànics Wired Aerial Theatre. «Feia temps que no vèiem una inauguració tan brillant», van coincidir molts espectadors davant l'aclaparador desplegament audiovisual i tecnològic.
Al perfecte engranatge del muntatge -que uneix l'efectisme visual amb el teatre aeri- s'hi va sumar la crítica a la inoperància dels poderosos i els efectes devastadors d'aquest món en caiguda lliure. Un escenari giratori, que a l'arribar a la verticalitat va expulsar objectes i artistes (subjectes amb arnesos), i el potent llenguatge audiovisual explicaven els efectes de la dràstica catàstrofe ambiental.
DONES EN DANSA / La companyia de dansa francesa À Part Être també proposa un crit d'atenció, en el seu cas contra la violència envers les dones, ambRévélation. Tishou Kane, creadora i intèrpret, concep la dansa com un mitjà per convertir el públic en testimoni dels mals que assetgen les dones del món. «No fem personatges, presentem el que passa, el que som. Volem sensibilitzar la gent i dir-los: això és el que passa», explica. Sobre la base de l'«afro hip-hop», les sis integrants denuncien la violència física i psíquica, des de l'ablació fins a l'obsessió per la imatge i les pallisses. «Totes som de diferents cultures per aportar el nostre llenguatge i experiències», afegeix la ballarina i directora, amb arrels a Guadalupe (Carib) i el Senegal. Els càntics de Mali (damanan), el mantra i el llenguatge dels signes acompanyen un espectacle concebut per a espais urbans «degradats, considerats perillosos per a les dones». Kane, que n'està preparant una versió més llarga i poètica per a les sales, estrenarà com a actriu el dia 12 la pel·lícula Ombline, sobre la «doble pena» a què són sotmeses les dones que són a la presó. «La condemna pel que han fet i la de ser considerades males mares», diu.
Notícies relacionadesEn la seva aposta per noves disciplines i llenguatges, a Tàrrega hi caben tant l'espectacular cercavilaTam tam, dels valencians Maduixa Teatre, com la jove formació gallega GUP (Galizian Urban Project) i les seves acrobàcies urbanes. Especialistes en elparkour (que consisteix a anar superant elements: tanques, murs...) es van exhibir, a cop de salts mortals i tombarelles, sobre una plataforma mecànica. «La majoria ens hi vam aficionar per la pel·lícula francesaYamakasi. Els addictes es multipliquen, cada vegada hi ha més joves que ho fem als carrers. Seguim estudiant, però ens encantaria poder dedicar-nos a això professionalment», explica Nico, de 18 anys.
Els professionals, en concret les principals associacions de les arts escèniques catalanes, van debatre ahir a Tàrrega com superar altres obstacles encara més difícils: els provocats per la pujada de l'IVA.
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- En investigació El cap d’un dels bombers dels canvis de sexe fraudulents el defensa contra Interior
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris