El festival d'estiu de BARCELONA

Sasha Waltz i Sol Picó omplen el Grec de la dansa més ambiciosa

L'artista alemanya aborda a 'Continu' els límits de la llibertat en la nostra societat

L'alacantina fusiona moviment i teatre en un viatge al costat fosc humà

Els ballarins de Sasha Waltz, en una escena de ’Continu’, que es presenta al Mercat de les Flors.

Els ballarins de Sasha Waltz, en una escena de ’Continu’, que es presenta al Mercat de les Flors. / SEBASTIAN BOLESCH

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

La dansa al Grec arriba al seu apogeu aquesta setmana amb la presentació de dues ambicioses creadores: l'alemanya Sasha Waltz i l'alacantina Sol Picó.

Waltz desembarca al Mercat de les Flors amb la seva última coreografia, Continu, interpretada per 24 ballarins. L'espectacle només estarà dos dies en cartell i les entrades s'han esgotat. L'únic en comú entre aquesta peça i la versió de l'òpera Dido & Aeneas amb què va triomfar al Grec del 2008 són els moviments orgànics dels ballarins, marca de la casa de la prestigiosa companyia alemanya. «Intento crear un univers a cada obra», va destacar Waltz ahir. «Aquesta peça és més difícil que Dido, que recreava el món del barroc on tot fluïa. Aquesta et sacseja per dins. Parla del món actual, dels límits de la llibertat», va afirmar la coreògrafa. «Em pregunto si la pròpia voluntat està forçada per la societat i fins on ets lliure dins seu».

Continu sorgeix de dues experiències anteriors creades per inaugurar el Neues Museum, de Berlín, i el

Maxxi, de Roma. L'obra consta de dues parts molt contrastades. La primera, dominada per una escenografia negra, se centra en la força primigènia de la vida, la part més caòtica i intuïtiva de l'ésser humà. L'acompanya una gravació amb la música simfònica d'Arcana, del visionari Edgard Varèse, i altres peces del mateix compositor. «La primera part va a l'essència de l'ésser humà, a les emocions en estat pur», va apuntar Waltz. A la segona part, dominada pel blanc i la música de Claude Vivier, presenta «un món més ordenat, racional, estructurat, organitzat, amb regles i fronteres. És el contrari de la primera», va resumir Waltz, que explora els dos extrems entre els quals es mou l'ésser humà, la seva essència individual i el seu encaix social.

Notícies relacionades

PETRA I ELS SEUS MONSTRES / Petra, la mujer araña y el putón de la abeja Maya, la nova creació de Sol Picó, estarà al Lliure de Gràcia del 30 de juny al 3 de juliol. Si a El llac de les mosques combinava rock i dansa, ara Picó experimenta amb la fusió entre la dansa i el teatre amb cinc ballarins i dues actrius. La coreògrafa, que no balla en aquesta peça, s'inspira en Les amargues llàgrimes de Petra von Kant, famós film de Fassbinder. El muntatge recrea un món sense esperança. «Aborda el costat fosc que tots portem a dins. Ha suposat un enorme repte. He arriscat molt en aquesta obra», va dir ahir Picó.

L'actriu Maru Valdivieso interpreta Petra, una dissenyadora de moda que col·lecciona monstres que podrien ser una projecció d'ella mateixa. «Aquesta és la primera vegada que m'he tirat de debò a la piscina», va comentar Valdivieso. «Ha sigut una experiència transformadora», va afegir. I va confessar que li hauria agradat ballar més a terra i menys a la barra xinesa, element escènic que aguanta l'atrotinada carpa circense on transcorre tot.