Negociacions amb el PSOE

Junts reclama a Sánchez un interlocutor «que mani» i avenços en els pactes pendents durant aquest mes

Junts reclama a Sánchez un interlocutor «que mani» i avenços en els pactes pendents durant aquest mes

Nuria Camera / ACN

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La caiguda de Santos Cerdán, en presó provisional des de dilluns passat, no només va deixar fora de combat el PSOE. També Junts va veure com perdia el seu principal –per no dir únic– interlocutor amb el partit. El que fins fa poques setmanes era número tres dels socialistes s’havia guanyat la confiança dels postconvergents i tenia una relació constant i fluida amb el seu secretari general, Jordi Turull. Una vegada superat l’estat de xoc, que va ser considerable per totes les parts, les dues formacions miren ara de recompondre les peces del gerro trencat per explorar quines possibilitats hi ha de seguir amb la legislatura i que les carpetes pendents acabin sent complertes.

El cap de setmana passat, els negociadors habituals –ara ja sense Cerdán– van tornar a trobar-se a Zuric (Suïssa). La delegació socialista va estar liderada per l’expresident del Govern José Luís Rodríguez Zapatero, que sempre ha ocupat un lloc clau en el diàleg amb Junts, especialment des de l’elaboració de la llei d’amnistia. Però la formació independentista segueix a l’espera d’un nou interlocutor que substitueixi Cerdán i confia a conèixer qui serà després del comitè federal del PSOE que se celebra aquest dissabte a Madrid.

«Zapatero és el telèfon vermell, però no pot estar en el dia a dia», explica un dirigent del partit, davant la possibilitat que Sánchez decidís no nomenar un altre dirigent en actiu per tractar amb Puigdemont i delegués aquesta funció directament a l’expresident. Els postconvergents no veuen un excap del Govern preocupant-se per cada votació al Congrés i batallant cada esmena.

Per a Junts l’important, asseguren les mateixes fonts, és que sigui un dirigent «que mani» i que tingui ascendència sobre els ministres del Govern. «No ens importa la titolitis», aclareixen des de la formació, i dubten que Sánchez nomeni com a interlocutor la nova secretària d’Organització del partit, Rebeca Torró, pels compromisos interns que haurà d’afrontar en plena crisi dins de l’organització socialista. També descarten que sigui un ministre per les disputes internes que pugui generar al si de l’Executiu. «Ha de ser algú ungit per Sánchez, que quan truqui sigui com si ho fes el president», afegeixen. Aquesta tasca, fins ara, era la que exercia Cerdán.

Santos Cerdán i Carles Puigdemont. /

.

Avenços en les carpetes pendents

Però al marge del ‘qui’, per a la formació de Puigdemont l’important és el ‘què’. Els postconvergents volen «garanties» que els pactes pendents es compliran. I adverteixen que la llista és llarga. A més de les tres carpetes conegudes –l’oficialitat del català a la Unió Europea, l’aplicació completa de la llei d’amnistia i el traspàs de les competències en immigració a Catalunya–, des de Junts també recorden que hi ha propostes presentades pel seu grup al Congrés que han sigut tramitades, però que han quedat en un calaix. En aquest paquet hi ha la llei per desallotjar okupes en48 horeso la que pretén combatre la multireincidència, que busca penar amb fins a tres anys de presó el robatori de mòbils.

Junts també reclama al PSOE desencallar la llei contra la multireincidència i la que permet desallotjar okupes en 48 hores

La formació requereix avenços i els vol aquest mateix mes de juliol. De moment, en el partit veuen amb bons ulls que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, hagi demanat tornar a incloure la qüestió sobre l’oficialitat del català, el gallec i l’eusquera a la Unió Europea en el Consell d’Afers Exteriors del 18 de juliol. La delegació espanyola ja va forçar que es debatés en la reunió del 27 de maig, però es va acabar retirant de la llista de votacions per la reticència de diversos Estats membres i després que el PP fes campanya en contra de la seva aprovació davant els seus socis populars europeus. Per això l’optimisme, davant aquesta nova cita, és relatiu.

Notícies relacionades

Junts acabarà el mes amb un gran acte a Prats de Molló (França),en el qual està previst que Puigdemont faci balanç de l’estat de les negociacions amb el PSOE, dos anys després de les últimes eleccions generals en què el seu partit va canviar d’estratègia i va aixecar el veto a pactar amb els socialistes. El seu discurs, que anirà en funció dels avenços que es produeixin fins aleshores, també donarà pistes sobre el futur de la legislatura i sobre si Junts seguirà o no donant oxigen a Sánchez.

La moció de censura del PP

De moment, l’únic clar és que Junts no recolzarà una moció de censura presentada pel popular Alberto Núñez Feijóo i que compti amb el suport de Vox. Els postconvergents ja han traslladat als populars –ho va fer Míriam Nogueras durant la ronda de contactes telefònics que va realitzar Miguel Tellado–, que si volen començar algun tipus de negociació s’han de reunir amb Puigdemont a Waterloo (Bèlgica). «No serem menys exigents amb el PP que amb el PSOE a l’hora d’acceptar reunions», assenyalaven dimarts passat fonts de la formació. Una condició que Feijóo ja ha rebutjat.